Endast var femte svensk källsorterar sitt kosmetiska avfall

Endast var femte svensk källsorterar sitt kosmetiska avfall

Hur noga är vi med att källsortera våra använda skönhetsprodukter, och vet vi var eller hur vi ska återvinna dem? KICKS har genomfört en kundpanelsundersökning med nära 1 500 deltagande som visade att endast 22 procent av respondenterna sorterade allt sitt kosmetiska avfall. De övriga sorterade antingen endast delar av sitt kosmetiska avfall (43%), eller inget alls (36%). Den huvudsakliga förklaringen till den bristfälliga sorteringen var att man inte vet var de ska lämna in sitt avfall (50%) eller inte vet hur det ska sorteras (66%).

Att material som papper, plast, metall och batterier ska sorteras känner de flesta av oss till, och kundundersökningen visar att vi generellt sett är duktiga på att återvinna dessa material. Betydligt färre har dock koll på att även kosmetiskt avfall behöver sorteras och återvinnas, och dessa produkter slängs därför oftare bland de vanliga hushållssoporna.

Tomma förpackningar sorteras efter förpackningsmaterial, t ex glas, plast eller metall. Förpackningar med rester kvar, så som parfymer, nagellack, nagellacksremover, hårfärg, hårborttagningsmedel samt sprayflaskor innehåller ämnen som inte ska hällas i ut toaletten eller slängas i hushållssoporna.

Bland de respondenter som uppger att de återvinner sitt kosmetiska avfall lämnar 80 procent avfallet på återvinningscentralen. Främsta anledningarna till att man sorterar produkterna är att de har tagit slut (92%), blivit gamla (62%) eller att man inte längre använder produkterna (31%).

En av tre slänger kosmetiskt avfall i hushållssoporna

Närmare en tredjedel svarar att de gör sig av med sitt kosmetiska avfall genom att slänga det i de vanliga hushållssoporna. Av de respondenter som inte sorterar allt sitt kosmetiska avfall var de främsta orsakerna att de saknade kunskap om hur det bör sorteras samt var det kan lämnas in för återvinning.

”Här ser vi ett tydligt behov av att informera våra kunder om hur de på bästa sätt sorterar sitt kosmetiska avfall, samt vilka återvinningsalternativ som finns tillgängliga – givetvis går det lika fint att lämna in produkterna i de utvalda KICKS-butiker som tar emot kosmetiskt avfall som på återvinningscentralen”, säger Åsa Fredriksson Jedeskog, hållbarhetsspecialist och ansvarig för Insamling av kosmetiskt avfall på KICKS.

Hårborttagningsmedel och hårfärg återvinns sällan

Undersökningen visar även att av de personer som sorterar sitt avfall är det 78 procent som återvinner hårspraysflaskor och 63 procent återvinner andra sprayprodukter, medan endast 26 procent återvinner hår- eller ögonbrynsfärg och så lite som 15 procent anger att de källsorterar hårborttagningsmedel. Även återvinningen av parfym har relativt låg frekvens, då endast fyra av tio uppgav att de källsorterar dessa produkter. 62 procent av KICKS kunder återvinner nagellack.

KICKS insamling av kosmetiskt avfall

Som en av nordens största aktörer på skönhetmarknaden ser KICKS sitt ansvar i att minimera företagets klimatpåverkan – även i form av att stötta kundernas hantering av sitt kosmetiska avfall. Kosmetiskt avfall som nagellack, parfym, hårspray, bryn- och hårfärg ska lämnas in för återvinning, och för att göra detta lättare vill KICKS öka tillgängligheten för återvinning. 2017 inledde KICKS och Stockholm Vatten och Avfall ett pilotsamarbete med syftet att samla in kosmetiskt avfall från sina kunder i utvalda butiker i Stockholm. Satsningen föll väl ut och steg för steg rullar KICKS nu ut detta till att omfatta fler antal butiker runt om i landet.

Det här kan du lämna in hos KICKS eller kommunens inlamling: 

- Produkter i sprayflaskor, så kallade aerosoler

- Nagellack

- Nagellacksremover

- Hårfärg

- Parfym (tomma flaskor sorteras som glas)

- Hårtborttagningsmedel 

 page2image3789616

*Om undersökningen

Undersökning om återvinning av kosmetiskt avfall genomfördes av KICKS i samarbete med NEPA, mars 2019. Basen är KICKS kundpanel, 1 498 personer deltog i undersökningen.