Lär känna Linda Hallberg

Lär känna Linda Hallberg

”Skönheten ligger i betraktarens ögon. Något som kan vara jättevackert för mig kanske du inte alls tycker är snyggt. Det går inte att säga vad skönhet är, för det är så individuellt”, säger Linda Hallberg när jag frågar henne vad hon anser att skönhet är.

Vi sitter vid fönstret inne på ett av alla caféer som omringar Birger Jarlsgatan och Stureplan. Hon har håret stramt uppsatt i en hög knut. Hennes ögon är noggrant och konstnärligt skuggade med flera olika färger och närmast fransraden ligger en kolsvart, spikrak eyeliner-linje. Det går inte att ta miste på att smink är Lindas stora intresse och profession - och att hon är en riktig hejare på att få till ett ansikte.
  - För några år sedan, innan jag utbildade mig till make up artist, var jag inte alls någon sminktjej. Jag visste inte ens vad en concealer var när jag var 18 år. Det var snarare så att jag var en sportnörd som tränade gymnastik, fotboll, skytte, karate. Ja, massor med olika sporter! Men när jag var klar med gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag skulle göra, så jag letade runt bland olika utbildningar och hittade en MUA-utbildning och tyckte att den verkade skitrolig, säger Linda.

Hon och pojkvännen Linus är nyinflyttade till Stockholm och bor numera i en av närförorterna. Dialekten avslöjar att Linda ursprungligen kommer nerifrån landet, Sölvesborg närmare bestämt, och hon berättar att hon är en småstadstjej som har flyttat till storstaden för att komma närmare jobben och möjligheterna.
  - Jag flyttade från Sölvesborg till Linköping, bodde där i fem år och fick till slut tummen ur att flytta vidare till Stockholm. Det hade jag tänkt göra ända sedan jag blev klar med utbildningen. Fast i Linköping hittade jag en viss trygghet, men till slut blev det för jobbigt att pendla fram och tillbaka till Stockholm i samband med jobb och sådant, säger hon.

OVE6okt.jpg

På bara några år har Linda Hallberg blivit ett etablerat namn i skönhetsbranschen. Hon började som butiksbiträde på Make up store i Kristianstad, flyttade till Linköping, började göra frilansuppdrag och fortsatte sedan till huvudstaden. Där arbetar hon nu flitigt med diverse uppdrag och den flerfaldigt prisbelönta bloggen hon driver på Stureplan.se. 

  - I samband med bloggframgångarna ökar pressen och jag vill hela tiden försöka ta allt ett steg längre. Men i början, innan jag kom till Stockholm, gick det ganska långsamt framåt och det tror jag var bra för mig. För jag är en lugn person, lite flummig och ganska dålig på att planera. Men sedan började jag göra mig ett namn och nu har det plötsligt hänt mycket på kort tid, säger hon.

Det är en väldigt utseendefixerad och idealpräglad bransch du jobbar i. Känner du dig pressad och påverkad av det?
  - Människorna jag jobbar med är oftast väldigt, väldigt gulliga och jag brukar klicka med de allra flesta. Men visst, det är smalideal och typ 13-åriga modeller som jobbar för jättestora modeföretag… Det kan jag tycka är lite läskigt. Många av dem har lidit av anorexia och mått väldigt dåligt på grund av att agenturerna har pressat dem till att gå ner i vikt. Jättehemskt. Men jag kommer dit för att göra mitt jobb och påverkas inte av det.

Linda kollar ner på mobilen som har blinkat till några gånger under intervjun. Sedan berättar hon om sin yrkesroll och att det är hennes jobb som handlar om skönhet, inte hela hennes liv.
  - Skönhet och yta är mitt jobb. Jag lägger på någon sorts ”jobbmask” och hänger av mig min personliga ryggsäck när jag går innanför dörren till arbetsplatsen. Man måste ju alltid visa sin bästa sida när man jobbar, för om man är sur och grinig är det till slut ingen som vill jobba med dig. Men när man kommer hem, då kan man lägga sig ner och gråta eller stänga in sig och inte prata med någon om det är vad man känner för, säger hon.

OVE3oktober.jpg

Nu ringer det i hennes telefon och hon säger att hon måste svara. Det är Linus som undrar vilken tunnelbana han ska ta för att komma till Östermalm och Linda säger att det är röda linjen mot Ropsten. Hon lägger på, ursäktar sig och fnissar. Sedan fortsätter vi vårt samtal och börjar prata mer om skönhet, bloggen, jobbet och mycket däremellan.

Du är ganska opersonlig i din blogg. Vilka sidor av dig får man som läsare inte se? 
  - Man får inte se något av mitt privatliv. Jag är väldigt noga med det där, för det man lägger ut på nätet kommer ju alltid stanna där. Och i och med att det är så många som läser min blogg vill jag inte att folk ska veta att jag sitter på ett visst ställe vid en viss tid, det kan faktiskt finnas någon galen person där ute som följer efter... Men man ska självklart inte gå runt och tro att det är så hela tiden!

På grund av att Lindas blogg är just opersonlig finns där inga direkta åsikter eller tankar för läsare att kommentera och kritisera. Faktum är att hon överlag är skonad från elaka kommentarer och påhopp. Men helt skonad, det är ingen.
  - Jag är inte alls speciellt utsatt för elakheter, men det är väl för att jag inte har så mycket åsikter. Men en gång sminkade jag mig mörk i ansiktet för att jag tyckte det var en kul grej och ville visa hur man kunde sminka sig om man var mörkhyad. Det gick inte hem hos läsarna… Jag blev kallad rasist och folk skrev att jag hade gjort en så kallad ”black face”-sminkning. Och det var ju jättetråkigt att det blossade upp så mycket, men jag tog inte bort inlägget för jag kunde stå för det och hade inga rasistiska tankar eller meningar bakom det, säger Linda.

OVE1okt1.jpg

Har du någon gång funderat på att lämna skönhet och göra något helt annat?
  - Nej… Eller jag tycker att det verkar vara intressant att jobba som psykolog. Jag är intresserad av mentala sjukdomar, att fördjupa sig i folks huvuden och hur de fungerar. Det är så långt ifrån mig egen verklighet, så svårt att sätta sig in i och förstå vad som händer när en människa mår dåligt… Jag har alltid haft en slags fascination för det.

Hon tittar ut genom fönstret och sedan på mig igen.
  - Annars hade jag kunnat tänka mig att bli personlig tränare. Jag älskar att peppa andra och hjälpa dem att kämpa mot nya mål. Jag själv blir glad av att göra någon annan glad, säger Linda och ler.

Hon berättar att hon för det mesta är väldigt glad och beskriver sig själv som en snäll (till och med lite för snäll) och enkel person. 
  - Jag hänger liksom med strömmen och är inte alls speciellt komplicerad. Enkel, snäll och lite blyg. Jag antar att jag fortfarande har den där småstadsmänniskan i mig, vilket jag tror är bra när man jobbar i den branschen som jag gör. För om man skulle sväva iväg för mycket så blir det lätt att man får en stämpel bara för att man jobbar med yta, då tror folk att man står och sminkar sig hela dagarna. Men jag är absolut inte ytligare än någon annan.

OVE11okt.jpg

Känner du att du alltid måste ”se bra ut” och vara sminkad i och med ditt yrke?
  - På ett sätt, ja. Men jag går ofta ut med enbart en bas, mascara och lite färg på kinderna. Det är ju mitt jobb, så när jag är ledig vill jag inte lägga lika mycket tid på att sminka mig.

Efter ungefär 50 minuter med Linda Hallberg förstår jag att hon är så mycket mer än bara en make up artist. Hon är en konstnär, en kreativ människa som med hjälp av sitt yrke kombinerar skapande med socialt umgänge. En tjej med ett strålade inre och yttre, som trots den tuffa bransch hon jobbar i har fötterna på jorden och hela tiden strävar efter att få syssla med det hon älskar. 

 - Just nu håller jag på att bygga en bra portfolio så jag kan få ännu bättre jobb. Men mitt långsiktiga mål är att arbeta tillsammans med riktigt stora modehus. Och så länge jag tycker det är roligt att jobba som make up artist så kommer jag göra det. Jag brinner verkligen för det jag gör.

Besök Lindas blogg HÄR


AV: CAROLINE NYSTRÖM

carolinenystrom.se