Recept: "Världens godaste kaka"
För några år sedan såg jag ett brittiskt matprogram på TV som handlade om hur man kunde använda rester i skafferiet till att göra nya maträtter. Jag fastnade framför allt för en kaka som man gör av överblivna sötsaker som man inte vet riktigt vad man ska göra med, och det var så jag fick idén till det här receptet som har blivit en stor favorit hemma. Min pojkvän kallar den ”världens godaste kaka” så det är vad jag har döpt den till, även om det låter lite pretentiöst.
Den här gången använde jag en blandning av mörk och ljus choklad, frysta hallon och blåbär samt vanilj som smaksättning, men kika igenom ditt eget skafferi och se vad du har hemma som skulle kunna passa. Banan och hasselnötter är exempelvis ett bra komplement till choklad. Kakan är god varm med vaniljglass eller kall som fika till kaffet.
”Världens godaste kaka”
175 gram socker (hälften strösocker, hälften muscavado-socker)
175 gram smör
175 gram mjöl
2 ägg
Smaksättning
1 tsk äkta vaniljpulver
100 g 70% choklad
50 g mjölkchoklad
1/2 dl hallon
1/2 dl blåbär
Gör så här:
1. Vispa ihop rumsvarmt smör och socker så att det blir en mjuk caffè latte-färgad smet.
2. Blanda i äggen och sedan mjölet samt vaniljpulver.
3. Hacka chokladen i grova bitar och vik försiktigt ner i smeten tillsammans med de frysta bären.
4. Smöra och bröa en avlång kakform eller klä en med bakplåtspapper. Klicka i smeten så jämnt som möjligt.
5. Grädda i ugnen på 170 grader i ca 1-1,5 timme.
AV: SOFIE LUNDBERG / FOOD & OTHER STORIES
foodstories.devote.se