Sofies julbak

Sofies julbak

Vad vore väl julen utan ett dignande julbord med så mycket godsaker att man knappt vet var man ska börja?Jag, som driver matbloggen Foodstories här på Devote, tillbringade en förmiddag i köket för att bjuda er på några av mina favoritrecept. Med julmusik på högsta volym och en doft av saffran och pepparkakor infann sig julkänslan snabbt! Jag hann med tre goda recept, två väldigt söta och ett mer matigt.

Alla recept går snabbt att göra och kräver inte någon förberedelse, vilket kan vara en fördel under de annars lite stressiga dagarna före jul. Recepten är dessutom perfekta att slänga ihop inför alla glöggfester och tillställningar innan dopparedagen! 

OVEimg_5158.jpg

OVEimg_5401_kopia.jpg

VIT SAFFRANSKLADDKAKA

 Det här är en vit chokladkaka med smak av saffran och jag skulle vilja påstå att den smakar precis som en kladdig lussekatt. Gillar du saffran kan jag lova att det här är din grej. Dessutom är den väldigt lätt att laga, så du kan imponera på familj och vänner utan speciellt mycket ansträngning. 

100 gram smör
200 gram vit choklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
salt
3 ägg
3 msk vit sirap
0,5 gram saffran 

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Smält den vita chokladen i ett vattenbad tillsammans med smöret. Tillsätt ägg och sirap samt saffran. För att få ut så mycket färg och smak som möjligt av saffranen kan du mortla den tillsammans med lite strösocker innan.
4. Rör ner den vita chokladblandningen i de torra ingredienserna och rör om till smeten är jämn.
5. Häll smeten i en bröad form och ställ i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt stå kall i minst en timme innan servering. Servera med en klick vispgrädde eller vaniljglass. 

OVEimg_5230.jpg

OVEimg_5304.jpg

OVEimg_5217.jpg

OVEimg_5477.jpg

RICE KRISPIE TREATS

Rice krispie treats är en annan favorit på godisbordet. Kombinationen av kola, choklad och krispighet är svårslagen. Genom att använda karamelliserad mjölk istället för kondenserad slipper du den flera timmar långa kokningen. Då kan du fokusera på annat, som att klämma på julklappar till exempel. 

1 burk karamelliserad mjölk
200 g mjölkchoklad
Rice krispies
Valfri choklad att doppa i 

1. Smält mjölkchoklad i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den karamelliserade mjölken och rör om till en jämn smet.
2. Ta av kastrullen från plattan och häll rice krispies i chokladblandningen. Det ska bli en hyfsat fast smet.
3. Klicka ut smeten i små bollar på bakplåtspapper och ställ i kylskåpet för att svalna i minst en timme.
4. Smält valfri choklad i ett vattenbad. Doppa de stelnade rice krispie-bollarna i chokladen så att de täcks, lägg återigen på ett bakplåtspapper i kylen och låt stelna. Ta fram precis innan servering. 

OVEimg_5192.jpg

OVEimg_5321.jpg

OVEimg_5508.jpg

PEPPARKAKOR MED HEMMAGJORD PESTO

När jag presenterade det här receptet möttes jag av några rynkade pannor - men faktum är att pepparkakor och pesto är en toppenkombination som min svärmor har lärt mig. Precis som ädelost funkar pepparkakor utmärkt med den salta och smakrika peston och det här är ett perfekt tilltugg till julglöggen. 

1 burk pepparkakor
1 kruka basilika
100 gram pinjenötter 
200 g parmesan
3 vilöksklyftor
1 dl olivolja 

1. Mixa alla ingredienser till peston i en matberedare eller en stavmixer. Ta olivoljan sist och anpassa konsistensen, den ska vara fast och inte så rinnig.
2. Lägg en klick pesto på varje pepparkaka. Servera till exempel som tillbehör till glöggen. 

OVEimg_5269.jpg


AV: SOFIE LUNDBERG/FOODSTORIES

foodstories.devote.se