Varannan ungdom sommarjobbar – är du en av dem?

Varannan ungdom sommarjobbar – är du en av dem?

Ska du jobba i sommar? Då är du inte ensam. En undersökning från SCB visar att hälften av alla ungdomar i åldern 16-18 sommarjobbar. Men bland yngre personer, mellan 13 och 15, är det inte lika vanligt.

Parkarbete, äldreboende, förskola eller café – oavsett var man arbetar är just sommarjobb mångas första kontakt med arbetsmarknaden.

Enligt en ny undersökning från SCB, statistiska centralbyrån, sommarjobbar hälften av alla ungdomar som är mellan 16 och 18 år. Och förutom att sommarjobba väljer 19 procent av ungdomarna att jobba även under hösten, vintern och våren för att tjäna lite extra pengar. 

via GIPHY

Har du inte hunnit skaffa något sommarjobb än? Lugn, än är det inte försent. Gå runt till butiker, caféer eller andra ställen där du skulle kunna tänka dig att jobba och lämna in ditt cv och berätta att du är intresserad. Även om sommaren redan är här kan det finnas luckor på olika håll. Om inte annat så kan det leda till att du får hoppa in extra någon dag här och där eller kanske få jobb nästa sommar.

Men kom ihåg att vara försiktig och inte ta vilket jobb som helst innan du kollat upp företagets villkor. Jobba aldrig gratis, be alltid om något slags anställningsavtal och se till att du får ett skriftligt lönebesked. 

Text: Britta Persson