Veckans bloggkrönika

Veckans bloggkrönika

Egoinas mage

För en tid sedan skapade bloggerskan Egoina hysteri i bloggvärlden när hon började blogga om "lår som går ihop", dvs. lår som nuddar varandra när man står rakt upp och ner. Hon la upp en bild på hennes egna lår och bad hennes läsare att göra desamma. Hundratals bilder på lår skickades in och alla las upp på bloggen. För detta blev Egoina en hjälte för alla vanliga tjejer med vanliga kroppar. Äntligen en bloggerska som säger till att vi alla duger som vi är, en tjej med normal vikt som vågar lägga upp bilder på sin kropp, som sticker ut från alla de andra pinnsmala bloggerskorna på 45 kg.

Först ställde jag mig skeptiskt till den här grejen. Den kändes lite väl "Yeah, girlpower!" på ett överdrivet sätt. Herregud det är ben, vi har dem allihopa, varför ska vi göra en grej av dem?

Nu i veckan har Egoina en ny kroppsdel hon propagerar för. Tanken är att varje vecka ska ha olika kroppsteman man tar upp och som läsarna får skicka in bilder på. Denna vecka är det magen som står i fokus. Jag tittar igenom de 20-tal bilderna på olika magar som har lagts upp, det är verkligen alla möjliga magar (länk). Stora, små, breda, smala, platta, mjuka, inåtnavel och utåtnavel, några extra leverfläckar och födelsemärken. Och när jag ser dessa bilder på magar så måste jag erkänna mig ha fel, oavsett var jag tycker om den överdrivet feministiska klumpen med tjejer som ska propagera för att vi alla duger som vi är (ja men det är väl klart vi gör, sluta tjata). Jag inser att det här är något riktigt bra som händer. Att alla dessa lår och magar hjälper oss att få tillbaka i alla fall lite av en verklighetsuppfattning.

I somras skrev jag en krönika om bloggarnas perfekta semesterkroppar (finns att läsa här) och jag inser att det är tack vare tjejer som Egoina, som tar tag i sådana här ämnen, som hjälper mig att minska min ångest. Jag hade en sådan panik inför semestern när jag såg bilder på bloggtjejernas perfekta kroppar, började fundera kring om man kanske skulle köra någon snabb diet och hårdträning för att komma i form. Nu sitter jag här på mitt kontor med en skål kakor bredvid, klockan är inte ens 11 på morgonen och jag har redan hunnit äta fem stycken. Jag satt precis och funderade kring huruvida jag kan äta en sjätte med gott samvete men så läste jag Egoinas blogg och hur klyshig och töntig jag än må låta nu så vill jag säga det här - jag tog en kaka till, med gott jävla samvete dessutom, i vetskapen om att jag har en helt normal mage och den är fin precis som den är. Så grattis till dig Egoina, som mot min förmodan lyckats göra något riktigt bra här.