Baba Ganoush

Hej på er! Fredag och äntligen helg! Det är många som tycker fredagkväll är den allra bästa stunden på veckan men för min del måste det nog vara lördagsmorgnar som toppar. Att vakna tidigt, men ändå ligga kvar och dra sig en stund, och samtidigt veta att man har hela helgen framför sig. Att sedan gå upp och i lugn och ro förbereda en rejäl frukost och en hel kanna te. Att sitta framför Nyhetsmorgon så länge att man får träsmak i rumpan, till och med av en mjuk soffa. De stunderna njuter jag så mycket av! Och tänk så fint att få uppleva precis just det, om och om igen, vecka efter vecka.Till kvällens middag, som blev en enkel sallad, gjorde jag några goda röror att ha vid sidan om. Tycker det är så användbart att slänga ihop små röror och såser som får stå i kylen. Det är perfekt för att komplettera en måltid, ha på en bit bröd eller som ikväll, toppa en matig sallad med. Just ikväll blev det en enkel sås på yoghurt och tahini samt en av mina favoritröror – Baba Ganoush. Baba Ganoush är en rökig och lite salt aubergineröra från Mellanöstern. Första gången jag smakade Baba Ganoush var på en libanesisk buffé i Malmö och jag kunde inte få nog av krämigheten och det rökiga stinget!Baba Ganoush är dock rätt svårt att själv få till riktigt bra, i alla fall om man vill ha den sådär härligt rökig som jag gillar. Auberginen behöver bakas hel tills den är alldeles svart och förkolnad och det är svårt att få till det bra i en vanlig ugn. Att grilla auberginen funkar bättre men det är ju inte alltid man har möjlighet att grilla tyvärr..Därför blev jag så himla glad när jag upptäckte att Sevan har börjat sälja grillad auberginepuré i vanliga matbutiker! Jag kan hitta purén både på min lilla Coop Nära och på mitt älskade ICA Liljeholmen. Detta gör mig SÅ lycklig!Har man väl auberinepuré är det lätt som en plätt att blanda till en Baba Ganoush. Jag rekomenderar er att testa pronto! Baba Ganoush-         1 burk auberginepuré (460 gr)-         1-2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade-         0.5 citron (saft + skal)-         0.5 dl tahini-         Salt & PepparBlanda samtliga ingredienser med en stavmixer till en jämn röra, smaka av med salt & peppar. Ställ gärna röran i kylen en stund innan du äter, då brukar smakerna fördelas bättre