Ört- & Ostfrallor

Jag bakar det mesta av mitt eget bröd nuförtiden och mitt senaste intresse i köket har blivit surdeg. Älskar att skrota hemma en hel dag medan jag väntar på att min surdeg ska jäsa. Viker den, tittar till den, låter den jäsa lite till.. Det enda tråkiga med surdeg är just att det kräver ganska mycket tid, och alltså är det svårt att baka i veckorna..  Därför kompletterar jag ibland mina surdegsbak med vanliga jästbröd. Häromveckan hade jag lite jäst över från ett brödbak och eftersom jag verkligen inte kan slänga mat (inte ens ett halv paket jäst) letade jag snabbt upp något spännande att utnyttja min sista jäst till. Frukostbröd hade jag redan fyllt frysen med så därför ville jag testa något annorlunda.  Jag lät mig inspireras av ett recept på alldeles gröna små tilltuggsfrallor som såg spännande ut. Modifierade lite och fick till en ren fullträff! Godast är de att äta rakt upp och ner, med bara lite smör. Och till svamp- och citronsoppa visade de sig vara alldeles fantastiskt goda. Ört- & Ostfrallor·        25 gr jäst·        3 dl ljummet vatten·        100 gr färska örter (t.ex. basilika, persilja, ruccola)·        1 tsk salt·        1 msk olivolja·        2 dl riven ost (Jag använde lagrad prästost)·        450 gr (7,5 dl) mjöl (valfri sort men gärna minst hälften vetemjöl special, för att få fluffiga bröd)·        40 gr (1 dl) havregryn Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt sedan örter, salt, olja och ost. Blanda ner vetemjöl och havregryn lite i taget till en smidig deg. Låt jäsa 30-45 min.Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 24 lika stora bitar (ca 40gr styck). Rulla till små bollar och låt jäsa på bakplåt i ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter Låt svalna på galler.