Saiko - vinnare av World suhsi cup 2013

För ett tag sedan var jag på Saiko i Malmö, som på japanska betyder "nyskapande". Saiko skiljer sig markant från restaurtanger jag tidigare besökt, på alla vis. När man kommer in möts man av en relativt liten restaurang med en otroligt hög mysfaktor. Man tar av sig skorna innan man sätter sig på kuddar vid träborden. Porslinet som används vid servering av mat och dryck är inte den andra lik. De har definitvit lyckats med att sticka ut, på ett positivt sätt. Menyn består bland annat av häst, pilgrimsmussla och fisk-namn jag tidigare inte hört talas om. Till förrätt beställde vi in "japas" (antagligen restautangens namn för japanska tapas) en kimchi, med balanserad hetta och sälta. Kimchi är ett tillbehör som bland annat består av kål, rättika och ingefära som främst används i de koreanska köket. För övrigt tyckte jag att det var väldigt fräsch och god sushi, på ett unikt sätt. Precis som namnet har de tänkt utanför boxen och för mig är det uppiggande att äta på en sushirestaurang som verkligen är one of a kind, i alla fall i Sverige. Lax nigirin var det godaste jag någonsin ätit i sushiform :) Även makin med laxtatar var fantastisk!