c e l i a k i / en dålig söndag.

Jag börjar långsamt bli trött. För en massa år sedan fick jag min celiakidiagnos, efter det ätit strikt glutenfritt. Ibland är det kämpigt, men generellt sett är det ingenting jag saknar i matväg. Det enda jag är så jävla trött på är människors oförståelse, eller okunskap. Och att inte ha kunskap om någonting är ju helt okej - så länge man inte beter sig som ett arsle. Så många gånger som jag har mötts av oförståelse av människor nära mig, men främst inom restuarangbranschen. Att be om glutenfritt bemöts med fnysningar, himlande med ögonen eller suckande. Att direkt få ett "nej" kan ibland vara ganska skönt. Fick det häromdagen faktiskt, skulle beställa en sallad, sa glutenfri och ville då ha ris - men riset var slut. "Du kan äta bulgur". Nej, det kan jag inte. Om det inte är just glutenfritt bulgur, personen insisterade då att bulgur är glutenfritt, vilket det inte är. Jag orkade inte ens diskutera utan tackade bara nej till att handla där - och kommer aldrig sätta min fot där igen. Sedan finns det dom som "har en kompis som kan äta lite gluten". Japp. Antingen så har man då en tyst celiaki = du får inga akuta symptom. Eller har man ingen celiaki, men kan ha en överkänslighet eller IBS och därför väljer att utesluta gluten ur kosten. Har man en tyst celiaki så skadas tarmarna precis lika mycket, men man slipper de akuta symptomen som de flesta med celiaki får vid intag av gluten. Dessutom så är det så att när någon med celiaki har ätit glutenfritt under en längre tid och sedan får i sig gluten så kan symptomen förändras eller till och med bli värre. Jag är en sådan person, det är sinnessjukt mycket värre nu än vad det var när jag ätit glutenfritt bara ett halvår.  Celiaki är en autoimmunsjukdom, det finns inga mediciner (de no-gluten som finns på apoteket är för de med IBS eller känslig mage, inte för någon med celiaki). Det enda som fungerar är att utesluta gluten ur kosten. Egentligen ganska simpelt, biverkningarna är noll, slippa komma ihåg att ta läkemedel men ändå må bra. Men att tro att alla med samma diagnos får exakt samma resultat vid intag av gluten är idiotiskt rent utsagt. Det är en immunologisk reaktion - symptomen som följer är oftast svåra att förutse.  Vissa får feber, men vanligast är: buksmärtor, kräkningar, diarré. Många får även ont i kroppen, ont i leder och muskler. Huvudvärk och en sinnessjuk trötthet i efterförloppet. Reaktionen kan komma direkt i anslutning till, men behöver hinna nå tarmen och tas upp där för att reaktionen ska bli. Gäller även vid hudceliaki. Men kan även dröja då, beroende på hur det tas upp. Vissa får milda buksmärtor, men som håller i sig i veckor, vissa - som jag får mer akuta, mår skit i närmare tjugofyra timmar (tänk dig magsjuka), och sedan ändå mår helt okej. Men det är inte helt okej. Vid intag av gluten så attackerar kroppen sig själv och då bryts tarmluddet ner. Näringsupptaget de närmaste veckorna är därför eftersatt och det är en utav anledningarna till att människor med obehandlad celiaki får följd sjukdomar, som anemi, vitaminbrist osv. Så imorse vaknade jag och mådde fint! Men helt plötsligt fick jag ont i magen, verkligen sinnessjukt ont i magen. Blev snabbt illamående och det tog inte lång stund innan jag kräktes. Magsmärtorna höll i sig i tre timmar, jag var blek och kallsvettig. Min fitbit trodde att jag körde ett riktigt superpass, eftersom jag hade en snittpuls på 112 i närmare tre timmar... Jag var kallsvettig & illamåendet tog aldrig slut. Igår åt jag ute. Jag valde att stanna och köpa en snabb lunch, bad tre gånger om att det skulle vara glutenfritt. & jag förstår att det är jobbigt med kunder som tjatar - men det är inte du som ligger och kräks som en hund på golvet morgonen efter. Alternativet är att sluta äta ute och det jag i princip gjort. Jag har ett fåtal stället jag går till, som faktiskt har koll. Och ja, jag anmäler till kommunen som man ska göra när de fallerar, men har aldrig fått någon större återkoppling. Det är absolut begränsande - men det som stör mig mest är: varför har man glutenfria råvaror om man inte tänker göra det ordentligt? Varför köper man in glutenfritt bröd, men friterar allting i samma fritös - eller steker allting på samma stekbord, eller gräddar saker på stenhällen där även glutensaker gräddas. Det är ärligt mitt största dilemma - varför väljer man att göra hälften? För då behöver de ju på riktigt meddela att "vi har glutenfritt bröd men kontaminering kan förekomma", vilket jag har hört en gång och valde då en sallad istället för pommes (de samfriterades). Men sannolikt så handlar det om okunskap så jag får fortsätta tjata, jag få fortsätta vara jobbig och möts gärna av suckande, himlande med ögonen - om jag faktiskt slipper kräkas.  Så det blir en väldigt lugn söndag! Dricker min avslagna pepsi & hittade även ett paket med släta kardemummabullar i frysen som jag ska försöka pilla i mig. Hoppas din söndag är bättre än min.