Äggdekoration.

Igår satt mamma, Calle och jag halva dagen och dekorerade ägg. Det var så meditativt och skönt att ha möjlighet att ägna så mycket tid åt något så avslappnat.   Det som behövs är ägg, bivax, äggfärg (köptes på konsum), knappnålar, samt en böjd sked nedstucken i en potatis eller lerklump (så att den står stadigt). Sedan tände vi ett ljus och smälte bivaxet i skeden.   Först av allt blåste vi ur äggen. Det gjorde vi genom att göra ett hål i vardera ände och sedan använda en bollspruta för att blåsa ut äggets innehåll. Det går även bra att blåsa med munnen förstås. Sedan tvättade vi äggen med diskmedel och lite sprit. Vi stack ner knappnålar i blyertspennor och doppade sedan nålarna i det smälta vaxet. Sedan duttade vi vaxet på äggen i det mönster vi ville ha.   Därefter doppade vi äggen i äggfärgen (som blandas enligt anvisningen på förpackningen). Det är viktigt att färgen har svalnat så att inte vaxet smälter när det doppas. Vi använde en sked som hjälp när vi färgade äggen, som fick agera skopa.   Sedan använde vi en hårtork för att ta bort vaxet på äggen. Vaxet smälte ju av hettan och sedan torkade vi bort det med hushållspapper.   Såhär tjusigt blev det!   Av alla överblivna ägg som vi blåst ut gjorde vi en paj. Degen består av 2 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl, ett ägg, 0,75 dl olivolja och 0,5 dl vatten (alltså inte bara vetemjöl och smör som det vanligtvis är). Pajskalet förgräddades på 175°C i en kvart och sedan lade vi på en skivad rödlök (som vi stekt mjuk i olivolja först), en halv förpackning cocktailtomater, en zucchini, oliver samt äggstanning gjord på ca sex ägg och nästan en hel förpackning philadelphia. Sedan fick den gräddas i ugnen i ca en halvtimme. Så gott.   Vi knöt fast sytrådar på små tandpetare som vi tryckte ned i äggen. På så sätt fastnar tandpetaren på insidan och det blir fina öglor att hänga upp äggen med.     Fint i en björk!   Nu ska vi åka på påskfirande med hela tjocka släkten. Glad påsk fina personer!