Blomkålsgratäng med parmesan och citron

  Sak som gör mig glad: att hitta alla Järna Mejeris produkter på Stockholm Matmarknad. Sak jag gör då: en blomkålsgratäng! Fick inspirationen från en bild jag såg på Instagram häromdagen som gjorde mig så meeegasugen. Och gott blev det! Citron, parmesan och hasselnötter kan ju vara den bästa smakkombinationen någonsin. Jag åt rätten precis som den är tillsammans med en balsamvinägrig tomatsallad, men det är även perfekt som substitut till potatisgratäng tillsammans med kött, fisk eller fågel.    Blomkålsgratäng med parmesan och citron  1 blomkålshuvud  1 dl mjölk 1,5 dl grädde  1 msk citronsaft Skalet från 1 citron  100 g riven parmesanost  1 gul lök  1 msk balsamvinäger  Salt och peppar  En handfull hasselnötter Smör till stekning 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär blomkålshuvudet i bitar och buketter. Lägg i en ugnsform.  2. Hacka lök fint. Stek i en stekpanna med smör tills den är mjuk, inte brynt. TIllsätt balsamvinäger och låt karamellisera en stund. 3. Blanda grädde, mjölk, citronsaft, citronskal, två tredjedelar av parmesanosten, salt och peppar i en bunke. Häll över blomkålen i ugnsformen. Toppa med den karamelliserade löken, resten av den rivna parmesanen och till sist grovhackade hasselnötter. Baka i ugnen i ca 40 min.    Servera med valfritt tillbehör!