Favorit i repris: Karamelliserad vitlökspaj med getost

När jag gick igenom mitt arkiv av receptbilder häromdagen fastnade jag på den karamelliserade vitlökspajen med getost som jag gjorde för några månader sen. Det var precis vad jag var sugen på, så en sån blev det! Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er ännu en gång. Receptet är inspirerat av kocken Yotam Ottolenghi och jag gör den på min vanliga glutenfria mandelmjölsbotten - den är grymt god som substitut för vanlig pajdeg och mycket mer mättande. Vitlöken blir mjuk och fin av att både kokas, stekas och sen tillagas i pajen i ugnen, och den smakar ljuvligt efter ha karamelliseras i honung och balsamvinäger. Ät en med en fräsch sallad, både varm och kall funkar fint.  Karamelliserad vitlökspaj med getost Pajdeg: 3,5 dl mandelmjöl50 g smör2 msk pofiber1 msk fiberhusk1 ägg0.5 tsk saltFyllning:2 hela huvuden med vitlöksklyftor, separerade och skalade 150 g mjuk getost150 g hård getost0.5 kruka rosmarin1 dl crème fraîche 1,5 dl vispgrädde2 ägg 1 tsk balsamvinäger1 msk honung1 msk olivolja2 dl vatten Salt & peppar 1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär ner smör i bitar och blanda runt med händerna. Tillsätt ägget och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet en stund. 2. Klä en pajform med degen och förgrädda på 180 grader i ca 10 min. 3. Lägg vitlöksklyftorna i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 5 min och häll sedan av vattnet. 4. Stek vitlöksklyftorna i olivoljan en stund i en stekpanna. Häll på balsamvinäger och vatten och låt sjuda i 10 minuter. 5. Tillsätt honung och hackad rosmarin och låt karamelliseras till nästan ingen vätska är kvar. Ställ åt sidan.  6. Vispa ihop grädde, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en skål. 7. Fördela osten i bitar samt vitlöksklyftorna i pajskalet. Häll över äggblandningen och tillaga i ugnen på 180 grader i ca 45 minuter. Låt svalna innan servering.