Smör är livet!

Här kommer ett inlägg om något av det bästa jag vet: SMÖR! Smör är livets smaksättare. På riktigt, det finns ingenting som ger en så varm, len, rund och behaglig smak till i princip vad du än tillsätter det. Jag har smör i och på det mesta, det är det som oftast tar slut i vårt kylskåp och vad som alltid gör mig extra ledsen när det fattas. Visst kan man använda olja som substitut i vissa situationer men det blir aldrig lika gott.  Regel nr 1 när det kommer till smör: Det måste vara den äkta varan. Margarin går bort - det är bara en dålig imitation av originalet gjort av aromer, härdade vegetabiliska oljor och andra obehagligheter. Jag minns när jag var liten och av någon anledning tyckte att det var lyxigt när familjer hade Lätta hemma eftersom vi aldrig hade det hos oss! Glad att jag växte ifrån det.  Vi köper alltid ekologiskt smör. Till matlagning använder vi en vanlig variant, typ Arla, och om vi ska ha det som pålägg eller smaksättning som smälter över något köper vi ibland någon lite dyrare variant, gärna opastöriserat. Är det frukost med en massa frallor och bröd blir det en occasional ekologisk Bregott, vilket ju inte riktigt kan räknas som "äkta" eftersom det är gjort delvis på olja (vilket är anledningen till att det inte får kallas smör utan benämns "mattfettsblandning"), men ibland går praktisk bredbarhet före. Plus att Bregott är väldigt gott!  Har ni testat att göra eget smör någon gång? Det är verkligen busenkelt, vilket påminner mig om att jag borde göra det oftare. Det enda som behövs är grädde och salt. Här kommer ni till ett inlägg om hur man gör! Så vilka maträtter blir speciellt mycket godare om man adderar lite smör till dem? Well, några inkluderar: Hamburgare. Lägg en klick smör i locket på brödet och låt det smälta över den nystekta hamburgerpucken medan du äter den. Pure magic! Gröt. Att addera smör till gröten precis när den är färdig i kastruller gör underverk. Ett annat alternativ är att du toppar den heta gröten i skålen med en klick smör som smälter och blandar sig med resten. Ett mer detaljerat recept på detta kommer! Alla typer av såser. När du tänker att såsen, köttfärssåsen, grytan eller vad du nu lagar är precis på väg att bli perfekt - lägg i en klick.. gissa vad! Smöret rundar av eventuellt vassa kanter i smaken och ger en len, härlig finish till maträtten. Pannkakor. Att pannkakor och smör är bästisar är kanske ingen nyhet, men har du aldrig hällt en stor dos smält smör över pannkakor tillsammans med lönnsirap så har du missat en del av vad som gör livet värt leva.  Äggröra. Receptet jag använder för att göra äggröra har en stor klick smör i sig. Ingen olivolja i världen kan ge samma resultat! Vad är era bästa smörkombinationer?