Sockerbullar med blåbär och vanilj

Plötsligt händer det! Två inlägg två dagar i rad, det var längesen. Men jag måste bara dela med mig av detta recept, för det blev så otroligt gott och jag kan bara inte behålla det helt för mig själv. Minns ni de där sockerbullarna jag bakade i somras? Några av er bakade dem efter att jag la upp receptet och sa att det var de godaste bullarna ni gjort. Well, jag är helt benägen att hålla med och igår gjorde jag ännu en variant med det receptet som grund. Blåbär och vanilj är ju en vinnande kombination, så jag tänkte att det måste bli bra. Och det blev det! Här kommer receptet:  Sockerbullar på karlsbaderdeg med blåbär och vaniljKarlsbaderdeg Steg 1: Fördeg: 6,25 dl vetemjöl1,5 msk socker 50 g jäst 2,5 dl mjölk Steg 2: Påfyllning3 msk socker 1 tsk salt 4 äggulor 8,25 dl vetemjöl 2 dl mjölk (minst 3%)125 smör, rumsvarmtFyllning 1: 250 g smör, rumsvarmt0,75 florsocker 1,5 dl socker 0,5 dl potatismjöl 1,5 tsk vaniljpulver Fyllning 2: Blåbärssylt Pensling: 100 g smör En skål med strösocker1. Börja med att lösa upp jästen i den kalla mjölken i en skål. Häll sedan mjölkblandningen i en bunke med mjölet och sockret. Kör i bakmaskin i 10 minuter på lågt. 2. Lägg degen i en lätt inoljad plastbunke och täck med plastlock eller plastfolie. Jäs i ca 30-45 minuter. Lyft sedan tillbaka den i bunken till bakmaskinen.3. Fortsätt med påfyllning av degen genom att lägga socker och salt över fördegen. Tillsätt äggulor, vetemjöl och mjölk och låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt därefter det rumsvarmt smöret i bitar, höj hastigheten på bakmaskinen och kör i 10 minuter till.4. Lägg degen i den inoljade plastbunken och låt jäsa i ca 30 minuter under lock/plastfolie.5. Blanda alla ingredienser till den första fyllningen till en jämn smet. Sätt ugnen på 210 grader. 6. Dela degen i två delar och häll upp den ena på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3-4 mm tjock, och bred på hälften av den första fyllningen. Bred sedan över blåbärssylt i ett jämn, tunt lager. Är sylten du använder väldigt tunn kan du först blanda den med lite potatismjöl så att den inte blir rinnig. 7. Vik  ner den övre delen av rektangeln över den undre, så att du får ett dubbelt lager. Skär sedan remsar, ca 1-1,5 cm tjocka, av degen uppifrån och ner. Tvinna varje remsa med hjälp av båda händerna och snurra sedan ihop till en liten bulle. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt, täck med en jäsduk och låt jäsa i ca 50 minuter8. Återupprepa ovanstående steg med den andra deghalvan. Totalt kommer du fylla ca 4 plåtar med bullar. 9. Grädda bullarna i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna och pensla sedan med smält smör, och doppa dem sedan i strösocker. Bullarna smakar godast nygräddade men svalnade. Frys in de som blir över i fryspåsar och ta fram vid behov.