Karantän och kombucha

 världen! Vi vaknade upp till en klarblå marshimmel, sol över alptopparna men också ett besked att hela Italien sätts i någon slags karantän. Så märkligt, helt situationen. Och rörigt! Eftersom jag inte förstår italienska så bra så är det väldigt knepigt att lista ut vad som är sant och vad som bara är rykten, men det verkar som att de nya reglerna främst innebär att vi ska vistas utomhus så lite som möjligt och inte resa omkring utan särskilda skäl. Gym, biografer, museer, evenemang och andra platser/tillställningar som innebär att ett större antal människor samlas på samma ställe håller stängt eller ställs in, och barer/caféer/restauranger stänger klockan 18.00. Går man ut så ska man försöka hålla sig minst en meter från andra människor på tex restaurang eller i affär. Så lite uppochner är tillvaron just nu, vi har också fått besked om att universitetet är stängt fram till den 15 april, vilket innebär att hela resterande del av skolåret skjuts fram en månad så att vi får ta examen i november istället för oktober. Hade ju gärna sett att det var lite trevligare omständigheter men bortsett från det känns det roligt att få en månad till här i Italien!  Vad gör vi då för att få tiden att gå? Svaret är mat och dryck... min kombuchaproduktion har tagit sig till nya höjder och jag brygger just nu sex liter åt gången, vilket vi knappt hinner dricka upp! Men det är såå roligt och jag har fått hibiskusblommor av en vän här, vilket ger en helt underbar, mörkrosa kombucha som smakar ljuvligt.  Jag utgår från detta recept från tidningen Camino men istället för svart te använder jag vitt, grönt, örtte, eller gör helt enkelt en infusion med hett vatten och hibiskusblommor. Jag använder alltid rårörsocker och jag har den senaste tiden alltid gjort dubbel sats. Här i den Italienska värmen krävs inte heller två veckor för att kombuchan ska fermentera färdigt, jag tar den oftast efter 1,5 veckor. Sen upp på flaska, vänta några dagar, sen in i kylen. Och det finns inget bättre just nu än ett svalkande glas kombucha i solen på balkongen!  Håll er friska och glada, så hörs vi snart igen. Puss och hej!