Sicilien del 4

Godmorgon!Vi är inne på morgon nummer fyra på Sicilien och den här gången räckte det med en kort busstur för att ta oss från Palermo centrum där vi bodde, till stadens utkant där stadsodlingar med permakultur bredde ut sig i skuggan av bergen. Vi fick höra om hur de odlade i samklang med naturen, bland annat genom att använda organiskt nedbrytbar plast och försöka välja grödor som kunde växa av sig själva utan behov av extra gödning eller vattning. De försökte helt enkelt efterlikna naturens egna ekosystem! På köpet kunde de hyra ut delar av odlingen, som kolonilotter, till framförallt äldre och barnfamiljer som tyckte om att sysselsätta sig i trädgården och gärna ville ha ett extra grönsakstillskott.  Vidare från trädgården påväg mot lunch, tog vi en avstickare till havet. Det var visserligen fortfarande ansett som vinter, men för en frusen svensk som jag tycker jag nog att vi var ganska nära vår.  För att sedan äta lunch åkte vi till en makalös restaurang, Villa Constanza, och avnjöt, som en av mina vänner sa: a three fork needed-kind of lunch. Det jag främst tar med mig därifrån är desserten - en sockerkaksliknande bit med mandlar i, serverat med kanelglass och chokladsås. Så gott att det gav mig gåshud!  Efter lunchen stod vila, ölprovning och mer mat på schemat. På jakt efter den bästa restaurangen hittade vi ett tvättställ som på ett ganska bra sätt symboliserar den italienska obryddheten och "rycka på axlarna-mentaliteten" som vi icke-italienare brukar skoja om här genom att säga for me it´s okay. Det funkar på allt; trasiga bilar som lagas med silvertejp, elkablar som limmas fast på väggen med med limpistol, saneringsspray som sprayas på svartmögel för att göra lägenheterna beboeliga, eller tvätt som torkas mitt på gatan. Det är förstås en grov generalisering men jämförelsevis är det mycket som tas med en betydligt större klackspark här än vad det görs i Sverige.  Puss och hej, ta hand om er så hörs vi snart igen!