SOMMARENS FESTER: PLOCKMAT

Välkomna till det första inlägget i serien Sommarens fester! Det finns många orsaker att fira de kommande månaderna, till exempel studenten, förlovningar, bröllop, födelsedagar eller varför inte fira värmen eller semestern? Själv har jag börjat planera hela två förlovningsfester. Vi kommer ha en mindre här i Helsingfors för våra vänner som bor här, och sedan en för familj och vänner i Österbotten på sommaren. Efter några timmar på Pinterest känner jag mig inspirerad och tänkte att jag kan dela med mig av lite inspiration. Så för alla er som ska ordna någon slags fest (eller varför inte vanlig picknick?) – här kommer tips på plockmat att bjuda på då gästerna anländer, under festen eller som snacks i solnedgången! De här läckerheterna hittade jag på Pinterest. Att trä godbitar på cocktailstickor är ett bra sätt att servera plockmat. Jag gillar också blandningen av salt och sött, till exempel ost och frukt. En egen favorit är kombinationen av vattenmelon och fetaost. Blanda det med någon färsk ört eller ett bär, till exempel björnbär eller blåbär, för en snygg och god slutprodukt. Klassiker som tomat, mozzarella och basilika går alltid hem, och vill man testa något nytt kan man byta ut tomaten mot färska hallon. Snyggt och gott! Chèvrerutor är en otroligt god uppfinning som vi serverat både på studentfester och kalas. De är en perfekt blandning av salt och lite sött, och de är både krispiga och mjuka på samma gång. Fördelar, förutom smaken, är att det går att laga många på samma gång och dessutom på förhand eftersom de går bra att frysa och sedan tina upp i tid till festen. Storleken är perfekt, inte för stora men inte heller för små, och fast du inte är ett stort fan av getost är dessa goda. F gillar verkligen inte getost men till och med han åt flera och gillade dem! Bottnen består av bladdeg (en stor platta som man kavlar ut lite och skär i fyrkanter á 5x5 cm. Viktigt också att pressa tex ett shotglas uppochner mitt på rutan så det blir en rund fåra – detta gör att rutan hålls relativt platt och inte puffar upp sig allt för mycket), sedan lägger man en liten klick röd pesto och ovanpå det en tunn skiva chèvre. Sedan gräddas rutorna och då de är klara ringar man över lite flytande honung och strör över rostade pinjenötter (som då hålls kvar tack vare honungen). Toppa till sist rutorna med ett färskt basilikablad. Sältan från bottnen, peston och getosten bryts mot sötman från honungen och pinjenötterna ger både lite rostighet och krisp. Så gott! Om man vill ha ett sött alternativ kan grillspett vara en trevlig idé. Blanda olika frukter och bär, marshmallows, brownies eller godisar. En annan kul idé är att bara lägga fram marshmallows, havrekex och chokladbitar plus grillspett på ett bord där du har ljus. Då kan ni, medan ni sitter och umgås, ta en pinne, trä på en marshmallow och grilla över ljuset (kolla så ljuset inte är speciellt toxiskt och att pinnen inte fattar eld). Ta sen två havrekex och kläm marshmallown mellan dem tillsammans med en chokladbit för att göra goda och enkla s'mores! Bilderna här är från Pinterest.Hoppas ni gillade alla idéer och fick lite inspiration till eventuella kommande festligheter eller vardagslyxiga stunder. I kommande inlägg i serien Sommarens fester bjuder jag på inspiration gällande till exempel drycker, dekorationer, program, musik, dukning, mera mat och allt möjligt annat jag känner att jag vill dela med mig av. Kram,Johanna