Julgodis

Godkväll hjärtan, torsdag och tre dagar kvar till julafton, dagarna verkligen springer iväg och det börjar redan bli stressigt med allt som ska hinnas med innan julafton. Idag gjorde jag klar bakandet av allt godis till gottebordet på julafton. Igår gjorde jag cornflakes doppat i choklad (min mamma gjorde alltid det när jag och syrran var små) samt att jag gjorde polkagriskola - du kanske såg det på instagram då jag lade ut det i min story? Tänkte jag lägger in recepten till varje godissort under respektive bild :)  Polkagriskola Du behöver följande: polkagrisar (antingen stänger eller vanliga godisar) 100 gram smör 3 dl strösocker 2 dl grädde 1 dl ljus sirap 1 matsked vaniljsocker. Börja med att slå sönder polkagrisarna till små bitar (det gör inget om någon bit är lite större och någon blir som ett mjöl) ett tips är att lägga polkagrisarna i en plastpåse och banka sönder med en bakkavel.  Smält smöret i en kastrull, när smöret smällt tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt koka till 125°C (glöm inte röra om lite då och då), häll därefter över smeten i en form på ca 20×30cm, ju större form destu tunnare blir kolan när den stelnat. Sprid ut polkagrisarna du malt/bankat och sätt sedan undan formen så kolan får stelna. Skär kolan i mindre bitar innan den stelnat helt, då det kan vara svårt när den är helt stelnat.  Cornflakes choklad Du behöver följande:Ca 100 gram cocosfett3-4 dl Cornflakes400 gram ljus bakchoklad KnäckformarSmält cocosfettet i en kastrull, hacka chockladen till mindre bitar under tiden, sänk värmen på plattan när cocosfettet har smält och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält, tillsätt därefter cornflakes och rör om. Ta en tesked och börja lägg upp cornflakessmeten i formarna. Observera att du kanske behöver tillsätta mer cornflakes i chokladsmeten efter hand som du fyller upp i formarna.  Mozartkulor med flinsalt Du behöver följande:100 gram cocosfett (vanligt smör går också bra)200 gram ljus choklad250 gram nougat450 gram mandelmassaOm du hellre vill göra din egen mandelmasa (som jag gör) behöver du följande:400 gram sötmandel5 dl florsocker2 äggvitorFör att göra mandelmassan (om du inte köper den färdig), skålla mandeln i en kastrull, skölj i kallt vatten och skala dem sedan. Lägg dem på tork över natten. Mal mandeln när den torkat (du behöver 400 gram malen mandel), häll över den malda mandeln i en stor bunke och tillsätt florsockret och äggvitan och blanda sedan ihop till en jämn fin smet. Lägg en påse om den och låt den stå i kylen för att sätta sig. Skär nougat i bitar (jag gör dem lite mindre bitar då dem blir ganska stora med mandelmassan). Ta en bit mandelmassa och platta ut i handen, lägg sedan en bit nougat och tryck till mandelmassa så den täcker nougaten och rulla till en boll. Upprepa denna process tills all mandelmassa eller nougat blivit till bollar. Hacka bakchoklad (jag använder ljus bakchoklad men välj den du känner för), smält kokosfett och choklad i en kastrull. (Du behöver inte smälta chokladen ihop med smör/kokosfett, vattenbad fungerar likabra men ett tips är att smälta med smör/kokosfett då chokladen blir glansigare). Doppa nu de färdig rullade bollarna i chockladen, ta upp dem en och en med en gaffel (låt gärna överflödig choklad rinna av) och lägg sedan på en plåt/bricka med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och låt stå kallt tills chokladen stelnat.  Chokladbollar Den sista julgodissorten som vi alltid har på gottebordet ska göras imorgon och det är såklart chokladbollar :) Till det behövs följande:HavregrynkakaoströsockervaniljsockerkaffesmörpärlsockerNär det kommer till chokladbollar så jobbar jag efter egna mått då jag gjort dessa så pass många gånger att ingredienserna ligger i huvudet men jag använder ca 7 dl havregryn som jag blandar med 200 gram smör, 2 matskedar kakao, 2 teskedar vaniljsocker, 6 matskedar kaffe och 2.5 dl strösocker. Jag blandar alla ingredienser i en bunke och när jag får en lagom kladdig deg, tar jag lite deg i handen, rullar till bollar som jag sedan doppar i pärlsocker och lägger på en tallrik. Ett tips är att färga pärlsockret efter högtid (vad sägs om rött och grönt nu för julen?).  Jag hoppas att du fått lite inspiration vad gäller julbak, det mesta av godiset går ganska snabbt att göra. Utav dessa sorterna som jag har gjort är det mozartkulorna som tar längst tid att göra, det andra tar inte direkt jättelång tid att göra :)Har du bakat något gott till julafton än? Brukar du baka till jul eller köper du färdigt?Önskar dig en skön kväll och en härlig julhelg <3