Sugarpaste rose

På Olivias tårta hade jag ju gjort rosor i sockerpasta som jag fått en hel del frågor om. Först och främst, vad är sugarpaste/sockerpasta? Jo, precis som marsipan är det ätbart och lätt att forma. Marsipan är ju gjort på mandel och har en betydligt bättre smak, men sockerpastan finns ofta i roligare färger. Den finns bl.a. att köpa på Panduro för ca 50 kr/förpackningen, där finns det dessutom olika färger. De verktyg som behövs för att göra rosorna finns också att köpa på Panduro, om jag inte minns fel så kan man köpa ett helt kit med material/verktyg som behövs. Här kommer en tutorial på hur jag gjorde mina rosor!Du behöver:1. Sockerpasta i valfri färg2. Utskärare för blomblad3. Ätbart lim och pensel till limmet4. Kavel till sockerpasta5+6. "Kuddar" att förfina rosbladen med. Till dessa tillkommer egentligen också en rundad pensel, men har man inte en sån kan man bara använda baksidan på limpenseln. 1. Börja med att med händerna forma en liten knopp till rosen. Denna ska vara rundad på toppen, men behöver inte vara spetsig. Låt denna stelna i ca 10 minuter innan du fortsätter, det är mycket lättare att använda den som bas om den stelnat lite. 2. Använd kaveln för att kavla ut sockerpastan väldigt tunt, något som är lättast ifall sockerpastan är rumsvarm. Använd sedan utskäraren och skär ut tre bitar åt gången. Jag använder just tre bitar per lager på mina rosor, men det gör man ju lite som man känner. 3. Applicera lite lim på knoppens botten och fäst den på mitten av den första utskurna biten. Applicera sedan lite (det behövs verkligen inte mycket) lim på en av delarna, börja inifrån och applicera till mitten ungefär. Lyft sedan upp denna del och fäst den på knoppen, tillsätt ev. lim ifall det ser ut att behövas. Gör sedan samma sak med resten av bitarna. 4. Såhär ska den helt färdiga knoppen se ut. Kanterna behöver inte jämnas till på sidorna, dels för att de ändå inte kommer synas, men också för att dessa kanter ju ändå syns på riktiga rosor också. 5. Repetera exakt samma mönster med resterande utskurna bitar. De delar som inte hör till den innersta knoppen lägger jag på någon av kuddarna för att med hjälp av den medhörande pinnen (eller nedre delen av min pensel) tunna ut kanterna på bladen. Rosen ser betydligt mer äkta då, men detta steg går ju såklart att hoppa över. Repetera påklistringsprocessen så många gånger du vill och orkar. Ska man göra flera stycken rosor kan det vara snyggt att göra dem olika stora, men i alla fall en tycker jag ska vara helt utslagen isåfall. Såhär såg min slutgiltiga ros ut! När man känner sig färdig ska de stå och torka under natten i rumstemperstur, så kan den sedan stå i flera veckors tid. Förvara inte sockerpastan i kylen, då kommer den mjukna och tappa formen igen. Om man ska använda sockerpastan som dekoration på en tårta bör man därför lägga på dem det sista man gör!