Blötlagda valnötter

Jag älskar nötter. Fulla av nyttigheter för både hjärna och kropp. Dessutom är det GOTT och ett perfekt mellanmål! Ett sätt att få nötterna ännu nyttigare (och ja, godare blev de faktiskt också!) är att blötlägga dem! När man äter blötlagda nötter får nämligen kroppen det lättare att ta upp näringsämnena. De blir även mer lättsmälta och på så sätt snällare mot magen.  Det är nämligen som så att att nötter, och även fröer, innehåller fytinsyra. Fytinsyran fungerar som nötens försvarssystem och hindrar nöten från att börja gro innan den hamnat i rätt miljö. Fytinsyran hindrar dock även kroppen från att ta upp näringen - MEN genom att blötlägga nötterna luras nötterna till att börja gro och därmed bryts den skyddande fytinsyran ner. Näringsämnena skyddas i och med detta inte längre av fytinsyran och blir på så sätt lättare för kroppen att ta upp. Skölj nötterna och lägg dem i en skål. Häll på vatten (så pass mycket att det täcker nötterna) och strö även lite havssalt. Täck skålen med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 4 timmar. (Valnötter ska alltså bötläggas i ca 4 timmar medan cashewnötter bara behöver ca 2,5 timmar och mandel ca 10 timmar) Skölj sedan de blötlagda nötterna noga.  Förvara nötterna i frys eller kyl eller torka dem i ugnen (vilket jag gjorde). Låt dem i så fall stå i 50 grader ca 4 timmar. Därefter är de färdiga att ätas!