Pepparkaksbak

Strax innan jul passade jag på att baka dessa pepparkakor. Det är ett gammalt recept som mormor alltid har bakat och som jag har fått av henne. 300 g smör7,5 hg vetemjöl3 hg socker1 kkp (1,5 dl) sirap1 kkp (1,5 dl) grädde2 msk malen nejlika 1 msk malen kanel 1 msk malen ingefära1 msk bikarbonat  Blanda mjöl, nejlika, kanel, ingefära och bikarbonat.Rör ihop smör och socker. Tillsätt sirap och grädde i den porösa blandningen. Tillsätt även lite av mjölblandningen och arbeta ihop.Tillsätt resten av mjölblandningen och blanda ihop.Låt stå över natten i kylskåpet (degen är rätt lös men hårdnar i kylskåpet). Använd mjöl vid utbakningen och ta ev. i lite extra i degen. Grädda i 175 grader 5-10 minuter. Och här står vi, mormor och jag, för flera år sedan och kavlar ut pepparkaksdeg gjord på samma recept.