Argentina

”Där är du ju, lille vän” ser det ut som att Lionel Messi tänker när han klappar den 36,8 centimeter höga och 6 175 gram tunga VM-pokalen efter att Argentina igår vunnit VM-finalen i fotboll. Den var i högsta grad eftertraktad av den 35-årige Messi, sannolikt i hans sista VM och också som kronan på verket i hans fenomenala spelarkarriär. Det blev ju en oerhört rafflande final igår när det stod mellan Frankrike och Argentina eller om man så vill Kylian Mbappé och Lionel Messi. Båda spelar till vardags i samma lag, Paris Saint-Germain, men nu ställdes de mot varann i en VM-final som kommer gå till historien. Mbappé fyller 24 i morgon och har förstås en hel del år framför sig och han var också som 19-åring med och vann VM 2018. Den VM-finalen såg jag på storbildsskärm på ett soligt och varmt torg i Tirana i Albanien medan jag såg den här på TV i närmast polarkyla (5-6°) i mitt nedkylda hus i Sverige. Inte för att jag konkret minns det, men Mbappé gjorde tydligen mål i den där finalen 2018 och han blev därmed den endast andra tonåringen, efter Pelé, som gjort mål i en VM-final. Man kunde efter matchen igår se hur stor besvikelsen var hos honom när det nu inte blev ett nytt guld, men det finns alltid vinnare och förlorare. Den här gången var det dags för Argentina att vinna och för Messi att få höja den där åtråvärda och mycket snygga VM-pokalen. Argentina var ett av de lag som var förhandstippade som en av de starkaste kandidaterna till att vinna VM, men det började med att man i första omgången i gruppspelet sensationellt nog förlorade mot Saudiarabien! Där tappade Argentina inom loppet av några få minuter i andra halvlek 1-0 till 1-2 och i Saudiarabien jublades det förstås och i landet utlystes en nationell helgdag dagen efter matchen. Efter det blev det segrar mot Mexiko och Polen i gruppspelet och mot Australien i åttondelsfinal. I kvartsfinalen var det dock sedan nära ögat. När Messi gjorde 2-0 på straff i 73:e minuten kändes det som att allt var klart, men inbytte Weghorst i Nederländerna ville annat och fick till först ett mål i 83:e minuten och sedan ett till i matchens absolut sista skälvande stund av tilläggsminuter. Det gick till förlängning och till straffar och det var med nöd och näppe att Argentina där tog sig vidare. Semifinalmotståndarna Kroatien var enklare att besegra, men i gårdagens VM-final skulle det visa sig att historien upprepade sig med tappad ledning innan allt till slut ändå gick vägen. Ja, det blev verkligen en minst sagt rafflande historia igår. Messi inledde målskyttet med att göra 1-0 på straff och när sedan Ángel Di Maria (liksom Messi född i Rosario) mycket snyggt gjorde 2-0 mindre än en kvart efter det kändes det som att det tämligen självklart skulle bli i Buenos Aires det firades och inte i Paris. Så långt ägde Argentina matchen i princip helt. Men… it ain’t over ’til it’s over, som jag skrev i ett tidigare blogginlägg. Det var som att Frankrike växlade upp och plötsligt hade Mbappé cirka 35 minuter in i andra halvlek gjort både 1-2 på straff och 2-2 i spel, inom loppet av ungefär 95 sekunder! Argentina hade alltså tappat 2-0 till 2-2 igen! Det gick till förlängning och i den lyckades Messi i en lite tilltrasslad situation få in bollen i mål och så såg han ut att kunna bli den stora matchvinnaren. Men… det var inte slut med det. Regler är regler och att då en argentinsk spelar högst oavsiktligt och bortvänd fick en boll på armbågen i straffområdet renderade en straff. Den skickade Mbappé säkert in i mål och så hade han då gjort tre mål i VM-finalen, Messi två. Långt in i den tredje av tre aviserade tilläggsminuter hade Frankrike sedan en jättechans, men med en fenomenal benparad räddade Aston Villas och Argentinas målvakt Martínez den gången situationen. Där kunde det ha tagit ett snöpligt slut för Argentina. Snacka om att de då hade fallit på målsnöret. Emellertid räddade alltså Martínez och som han spelat i VM är det inte så konstigt att Robin Olsen inte riktigt får chansen i Aston Villa i Premier League. Straffar vidtog och liksom i kvartsfinalen mot Nederländerna var det Argentina som lyckades bäst och så var det då de som, efter 36 års väntan, nu för tredje gången blev världsmästare. Jag kan inte säga att jag minns när de vann senast, i Mexiko 1986, men jag har vaga minnen av när de vann på hemmaplan 1978 och att det då var mycket av ”Arrxxhentina”. Nu för tredje gången alltså och med Mario Kempes i laget 1978 och Maradona i laget 1986 kändes det nu så rätt att det faktiskt var Messi som fick vara anförare vid den här triumfen 2022. Jag kan ibland tycka att fotboll är tämligen tråkigt, men det här världsmästerskapet och i synnerhet finalen igår var allt annat än det. Grattis till Argentina!