Idas Bakskola: filmjölksbröd

Nämen goddag på er. Onsdag och skitväder, ledig och trött, lite lite sur fortfarande (återkommer om det nästa vecka), kramats med Allan och byggt duplo med Frejsan. Vad passar då väl bättre än att baka ett riktigt för-höst-bröd med pumpa och tranbär, tänker ni? Ingenting, tänker jag. Och sen går allt som vanligt och here we are.  Idas Bakskola. Japp, det är dags igen. Varmt välkomna!  Börja det hela med att ha odlarglädje, putta glatt ned några pumpafrön i en hög med jord en dag på våren, grodda fram gedigna fina pumpaskott, sätt ut dem i en pallkrage och njut av åsynen av välväxta plantor. Tillfredsställelsen... aaah...  Du har nu fyra (4) pumpor. Och noll (0) aning om vad man faktiskt kan göra med pumpa mer än arga gubbar på halloween. Ja. Men bröd hörrni är ju ALDRIG en dålig idé. Och tranbär har jag ju också! Plockar fram mina google-kunskaper och hittar ett på https://www.kokaihop.se/recept... Låter ju toppen!  Så, du behöver till ett bröd:  * 200 gram pumpa * 15 gram jäst  * 1 dl pumpapuré (gjord av ovanstående pumpa) * 1 dl vatten  * 1 dl smör- och rapsolja * 1 dl filmjölk * 1 tsk salt * 1 tsk torkad salvia * ca 540 gram vetemjöl (kan av erfarenhet säga att det brukar behövas mer) Gör såhär:  * Ta fram alla ingredienser.  * Jaha... ingen jäst, you say...?  * Avbryt pumpabrödstanken och börja om.  * Google.  Vi tar väl https://receptfavoriter.se/rec...istället då. Suck. Nåväl.  Du behöver istället för allt ovanstående:  * 4,5 dl filmjölk (eller 4 dl fil och 0,5 dl naturell yoghurt. Som det blev här.) * 1 dl mörk sirap (jag hade brödsirap. Because bröd. Och because avsaknad av mörk vanlig sirap. Ingen är väl förvånad?) * 1,5 dl havregryn (fast egentligen bara 1 dl, så ta det) * 2,5 dl grovt rågmjöl (jag tog "finmalt rågmjöl" pga det var det jag hade) * 3 dl vetemjöl (special, blev det visst) * 1 dl solrosfrön  * 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver (det finns en jättelång beskrivning om skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat och behov av surt osv. Orkar inte dra den. Vill dra mig till minnes att det kanske redan kan återfinnas på receptet om supervidriga muffins) * 1 tsk brödkrydda (innebar för mig att jag rev igenom kryddskåpet, hittade anis, fänkål och kryddnejlika om jag minns rätt, höftade ned i en mortel och mortlade pga känner mig lite som en husmoder från 1832 när jag mortlar) * flera rader av "valfritt" vilket sammanfattningsvis är 0,75-1,0 dl torkade frukter eller nötter. Jag tog 1 dl-ish torkade tranbär. Någon måtta får det ju vara med disciplinen.  Gör såhär istället för sådär som jag skrev förut:  * Tjafsa ned alla ingredienser i en bunke (så mycket enklare hos mig, i receptet jag utgick ifrån gick de igenom hela raden av ingredienser, INKLUSIVE DE VALFRIA, en gång till. Sjukt onödigt. Precis som den här harangen) och veva igång bakmaskinen.  * Ugn på 200 grader (vanlig ugn). * Blanda blanda blanda blanda.  * Vi ska ha en kladdig deg. "Kladdig" är som bekant ett jävligt diffust ord att använda sig av i såna här sammanhang. Ja, den blev kladdig. Hade i kanske... en halv deciliter extra mjöl pga upplever att det oftast är nödvändigt. Fortfarande ASkladdigt. Så kladdig. Lycka till.  * Stoppa ned bakplåtspapper i två brödformar "så det sticker upp ovanför kanten". Är det någon som minns när jag gjorde så för några år sedan, råkade tända eld på det uppstickande pappret på värmeaggregaten i ugnen och fick släcka bröden genom att hälla vatten på dem (och därmed också totalförstöra hela baket)? Låt mig fatta mig kort, mina papper sticker KNAPPT upp ovanför kanten.  * Lägg i hälften av smeten/degen i varje brödform.  * Garnera med den resterande halva decilitern havregryn som jag räknade bort i början av receptet. Och lite salt.  * Skjuts in långt ned i ugnen!  * Efter halva tiden (22 minuter ställde jag timern på) ska man lägga över bakplåtspapper för att inte brödet ska bli bränt och stenhårt uppepå. Har så gjort. Har hittills, vad jag vet, ännu inte tänt eld på något. Heja mig.  * 22 minuter till i ugnen! De ska vara inne totalt 45 minuter-ish. Återigen är det ju det där med tid och måttenheter som sällan stämmer när jag bakar, men 45 minuter ska vara lagom i alla fall. +/- lite grann. Och ibland lite mer.  * 45 minuter verkar ju ändå... vara ganska okej gissat från The internetz idag. Lite kladdigt fortfarande kanske men det får helt enkelt stå i sin form en liten stund extra. Det SER ju gott ut i alla fall? Smakade faktiskt väldigt gott också, måste jag säga! Ganska sött. Väldigt saftigt. Får nog rekommendera er att testa. Jaha, det här gick ju bra trots allt. Bortsett från det faktum att jag fortfarande har fyra (4) pumpor jag inte gjort något med och som ju faktiskt var själva upptakten till det här. Jag får helt enkelt återkomma när jag inhandlat jäst och tagit mig tiden att baka nya bröd. Här har ni i alla fall. Filmjölksbröd. Enkelt, kladdigt och gott!  HEJ!