Idas Bakskola: pumpabröd

Minns ni senaste blogginlägget, om pumpabröd som blev ett filmjölksbröd? Igår blev det pumpabröd. Igen. Och så en länk till grundrecept. Klicka här. Även här framme går bra. Eller här borta. Vadan behövs för detta?  * Vi behöver... vänta. Paus. Jag har typ tredubblat receptet (medvetet för att jag inte orkade mäta upp 15 gram jäst och hade svinmycket mer pumpa än så). Ni får lilla receptet. Och lite modifieringar. NÅVÄL! * 200 gram pumpa (detta ska användas till puré) * 15 gram jäst * 1 dl pumpapuré * 1 dl fingervarmt vatten (eller vätska. Som ju vatten är. Som jag använde) * 1 dl smör- och rapsolja * 1 dl filmjölk (jag blandade ut med naturell yoghurt pga sedvanlig skitdålig framförhållning) * salt (1 tsk men vem räknar)  * 1 tsk torkad salvia (hade ingen)  * 540 gram vetemjöl (ca) (tack för den specificeringen) (fick för övrigt blanda ut det med grahamsmjöl. Framförhållningen igen) What to do when you do it * Nu ska jag citera ordagrant som det står, och sen skriva vad ni egentligen ska göra. "Skala pumpan (eller gröp ut innanmätet när du ändå gör en halloweenpumpa). Skär köttet i bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Slå bort vattnet och mixa till puré. Låt jästen svalna till fingervarmt." * Finn ett fel.  * Fäkta dig igenom pumpan och gör puré.  * Låt PURÉN svalna till fingervarmt. Jag är SÅ GLAD att jag 1. Visste bättre än att redan här involvera jästen och 2. Inte är den som skrivit eller läst fel FÖR EN GÅNGS SKULL!  * Smula ned jästen i en bunke (jag tog alltså 50 gram pga lat).  * Blanda i typ allt annat. Återigen: "nästan allt mjöl". Dvs "nästan allt" av "ca 540 gram mjöl". Håll käften vad jävla otydligt det ska vara jämt! Panik. Nåväl.  * Ja, mjöltillgången här är som jag nämnde tydligen sinande, höftar i grahamsmjöl, hittar en pyttepåse vetemjöl till, har en ganska kletig deg men tycker det är okej. Faktiskt. Lite tur ska man ha!  In action.  * "Jäs i kylen i 4 timmar eller över natten." * Japp, okej, 4 ti... va? Vänta. VA?! FYRA (4) timmar?! Nämen vad fan... ÄR JAG ICKE LÄSKUNNIG ELLER VAD ÄR DET FÖR JÄVLA FEL I HUVUDET PÅ MIG?! Att denna nästan 30-åriga kvinna som är så dansant i att skriva och att läsa böcker är så KLAPPKASS på att läsa igenom en hel instruktion innan start. Är inte det helt sjukt?  * Nåväl. Igen. Ställ helvetet i kylen då. Tackar min lyckliga stjärna att jag gör det här på förmiddagen för annars hade jag ju skjutit mig själv i foten mer än nödvändigt.  Tick tack tick tack. Klockan går och fyra timmar senare har vi nått nästa etapp i bakbestigningen. Hur har det gått? Undrar ni. Tackar som frågar, lite åt helvete. Fast ändå inte.  *Skrattar hysteriskt.* Jahapp. Den har officiellt gjort ett rymningsförsök. Konstaterar flera saker.  1. Gud finns. Tänk om jag inte hade plastat in byttan. Herre. Jävlar. Vilken. Mardröm. MEN nu är det inte så och allt är väl. PUH!  2. Degen är förrymd i samtliga väderstreck men är inte fastklistrad i sin omgivning. Således flyttbar. PUH, igen.  3. Fyra timmar. Apokalypsen om den fått stå till imorgon. PUH en tredje gång.  4. Helvete vad jag är bra på degar alltså. HIGH FIVE till mig själv!* Bångla ur degen ur kylen, förflytta den från garaget till köket (kan undvikas i de fall kylen redan är i köket, vilket inte var fallet här) och trassla bort plasten ur degen. * Det var så sant. Ugnen. Börja på 250 grader.  * "Känn efter om du behöver mer mjöl." Pfft. Det finns det mjöl som finns. Take it or leave it.  * Skrapa ihop det lilla mjöl du har kvar och placera degen i, på, eller i närheten av, denna. Receptet säger bullar-ish (det var något om att kavla ut till en platta och skära bitar osv. Jag jobbar inte så).  * Smacka ihop två limpor och ett femtontal bullar (notera: tredubblat recept. Blir inga stora bröd annars precis) och jäs i 30 minuter till.  * Flingsalta och släng på lite rosmarin uppepå (alltså... flingsalt på bröd. På ytan uppepå. Finns inget bättre. ÄLSKAR salt på bröd) och kasta in bullarna i ugnen. Tar dryga 10 minuter, så är det klart.  * Dra ned värmen (jag började på kanske... 225 grader? Fick dra ned ytterligare längre fram för att inte bränna skallen på limporna. Deras skalle alltså. Inte min mot deras. NI FATTAR VÄL, herregud) och ställ in limporna.  * Tappade bort tiden men de stod väl kanske 30 minuter eller något. Känn efter. Tempa till 98 grader vid osäkerhet.  Tadaa! SÅ gott! Ronja älskar det och mini som sällan äter mjukt bröd alls har frågat efter det hela dagen. Great success! Testa! Tack och godnatt, HEJ!