...GURKA UNDER PRESS...

...eller pressgurka som det egentligen heter. Tror att detta inte tillhör vanligheterna i dom flesta moderna kök men något som var väldigt vanligt när jag var barn. Serverades till det mesta under sensommaren när frilands gurkorna började mogna. Det fungerar lika bra med vanlig slang gurka också men, dessa var inget man odlade i dom vanliga villaträdgårdarna på den tiden.Det som behövs är:Valfri färsk gurka ( här har jag frilandsgurka )DillSocker Ättika 12% ( har du inte ättika fungerar det med äppelvinäger. Ta bara lite mindre vatten )Vatten( senapsfrön kan också vara gott till ) Så här går det till:Börja med att blanda lagen ( 1-2-3 lag ) i en djup tallrik. Hur mycket du ska blanda beror lite på hur mycket gurka du har. Som ett exempel 1 msk ättika, 2 msk socker och 3 msk vatten.Skär gurkan i tunna skivor och varva med dillen. Lägg allt i lagen och tryck till. Placera en tyngd över så att allt ligger under vätskan. Här har jag använt ett gammalt kaffefat och några konservburkar ur skafferiet. Ställ i kylen ett par timmar. Sen är det klart att ätas. Håller säkert även till nästa dag om det nu skulle bli något över.Som ett litet extra tips så är detta även gott gjort på rädisor eller squash./B