JULKOLA

Efter första advent när vi julpyntade och bakade lussekatter här hemma så har jag fått riktiga julfeelings!! Det är ju trots allt stämningen och tiden innan jul som är det mysiga tycker jag. Så idag bestämde jag mig för att fylla på godisskålen här hemma med lite julkola. Tanken var att jag skulle fota hur jag gjorde allt steg för steg men det blev lite kaos där i köket ett tag haha. Gustav kom hem och då stod jag och höll på att bränna kolan på spisen samtidigt som jag hackade polkagrisar. Kaaaoos med andra ord. Men kolan blev bra tillslut och receptet är egentligen hur enkelt som helst. Skriver det nedanför <3 Jag valde att smaksätta med polkagris, men fungerar ju med vad som helst! Ingredienser100g smör2 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl ljus sirap1 tsk vaniljsockerEtt paket polkagrisar (jag använde halva ungefär) Gör såhär :Smält smöret i en kastrull Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Kulprovet gjorde jag och det är faktiskt inte så svårt! Man häller några droppar av smeten i iskallt vatten och sedan tar man upp smetklumpen och formar den till en liten kula, har kolan då den konsistensen som du vill ha så är den klar. Koktiden är cirka 15 – 30 min. Smaksätt med vad du gillar, ex lakrits, polkagris, saffran mm.. Häll smeten i en form. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in kolan bakplåtspapperKLAAAAR <3