Kryddiga lammfärsspett med nordafrikanska vibbar

  Jag gillar lamm. Det är fantastiskt gott med klassiska ”svenska” kryddor, eller så som många kryddar lamm i vanliga fall: med rosmarin, vitlök och kanske citron. Men. Det kan ju bli lite trist också, så väntat.   Desto roligare då att krydda upp lammet ordentligt, och använda det som man gör på andra ställen i världen än just i Europa. En indisk gryta med lamm är ju fantastiskt gott, och med lammfärs kan man lätt övertyga också lammskeptiker. De här spetten har en nordafrikansk kryddning med kanel, koriander och spiskummin, och lite vitlök förstås. Om man har att göra med någon som inte har förstått lammsmakens storhet kan man lätt blanda ut färsen med nötfärs för att få en mildare smak.   Spetten är grymt goda ihop med en sallad och någon smarrig sås, t.ex. hummus eller tzatziki. De är också riktigt goda att lägga i pitabröd tillsammans med lite grönsaker och hummus. Och om ca 100 månader när det är sommar igen kan man ju grilla dem! Skulle vara fab.   OK, så här gjorde jag:   Lammfärsspett Ca 20 st   1000 g lammfärs (eller ta hälften nörfärs!) 2 ägg 2 pressade vitlöksklyftor 1 dl vatten 2 tsk malen koriander 2 tsk kanel 1 msk spiskummin 2 tsk salt 2 krm peppar   Rör ihop alla ingredienser så att det blir en smidig smet. Provstek en liten klick direkt för att testa att kryddningen funkar för dig, tweaka till den med lite extra kryddor om det behövs. Kanske en skvätt citronsaft? Forma bollar, och tryck igenom ett grillspett av trä. Lägg på plåt, ganska glest, och grilla på hög värme, 250 grader i ca 10 minuter. Vänd och grilla 5 minuter till. Lägg upp på fat och håll övertäckta tills servering.