Tårta Marie Therése

  Den här tårtan önskade sig min man på sin födelsedag. En enkel tårta men ack så god! Med en mjuk och härlig mandelmassabotten med hasselnötter och vaniljgrädde på toppen, kan det inte bli fel till en rykande kopp kaffe. Jag har valt att toppa med färska jordgubbar men man kan likaväl ha hallon eller blåbär om man vill det. Den här tårtan kommer ifrån det anrika Bräutigams i Göteborg.     Ugnstemp: 175 grader, varmluft 160 grader 25 hasselnötskärnor 250 g mandelmassa 125 g smör 3 ekologiska ägg 2 msk vetemjöl 2 kryddmått bakpulver   Fyllning och garnering: 2 gelatinblad 2 dl vispgrädde 1 msk vanillinsocker Jorgubbar, Hallon eller blåbär 1/2 dl vatten     Gör såhär:   Smörj en springform, ca 20 cm i diameter. Hacka hasselnötterna och strö dem i formen. Riv mandelmassan. Tillsätt matfettet och rör tills det blir poröst. Ha i ett ägg i taget och rör till sist ner mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, Stjälp upp kakan när den är klar och låt den svalna över galler. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till fast skum. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull ihop med 1/2 dl vatten på svag värme. Låt det svalna något och rör sedan ihop det med grädden. Smaksätt blandningen med vanillinsockret. Täck hela kakbotten med gräddblandningen och täck hela tårtan med bären. Ta en bit och njut!