9 dec: VÖRTBRÖD!

Yes! Då var det dags för mig i alla fall att äta denna julens första vörtbröd, som jag har längtat. Och vad vore väl inte bättre än att ha gjort brödet helt själv?Godare kan jag lova att ni inte har smakat! De går inte alls att jämföra med de i mataffären... Till receptet som jag följde behövs: 25 g färsk jäst25 g smör1 burk julmust eller mörkt öl (à 33 cl/ ca 330g)1 dl kvarg (10%)1/2 dl mörk sirap eller brödsirap75 g vörtmix (malen kryddblandning)2 tsk salt5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g) Receptet ger 2 stycken brödlimpor. Jag valde även att ha i 1 1/2dl russin i min sats. Men är du inget fan av detta så är det bara att baka utan. Det första steget är att smälta smöret och sen ha i julmusten (eller öl om du väljer det), värm till 37 grader och smula jästen i en bunke medan vätskan värms.Jästen ska vara för bröddeg eftersom vi bakar just bröd. Det är många gånger som jag lagt tillbaka en halv jäst i kylen och tyvärr inte hunnit baka med andra halvan innan den blivit torr och dålig. Då har jag super knepet! Frys resten. Jajjemen, det låter kanske tokigt eftersom jästen är ''levande'', men det funkar. Idag var första gången jag frös in min jäst, men jag har läst om sååå många som bekräftar att det ska funka utmärkt. När vätskan är fingervarm hälls den på jästen och rör om tills allt smält ihop.I med vörtmixen. Det skulle ju vara 75g krydda, men påsen innehöll bara 70g så jag nöjde mig med det (och efter att ha smakat de färdiga brödet kan jag lova att man klarar sig utan de sista 5g)Annars läste jag ett recept på egen vörtmix:2 msk mald kryddnejlika (mald eller mortlad)1½ msk pomerans (mald)1 msk fänkålsfrön (hela eller mortlade)2 tsk anis (hel eller mald)2 tsk kardemumma (mald eller mortlad)Ha ner kvarg, sirap och salt. Sedan ska rågsiktet ner. Jag tog hälften och vispade och sen resten och vispade igen. Har du degmaskin är detta kanoners. Själv fick jag använda min elvisp som fick arbeta för glatta livet haha. I med nästan allt vetemjöl och knåda i 10 minuter! När degen knådats så strö över lite mjöl innan degen får jäsa under handduk i 45 minuter. När degen nästan är klar passar jag på att klä plåten i ett smörpapper. En sak som kanske kan störa ibland är när bakplåtspapperet rullar ihop sig. Personligen brukar jag inte ha så ont an detta så jg tänker särskilt mycket på det. Men då har jag i alla fall lärt mig ett litet knix. Nämligen att knövla ihop pappret först och sen stryka ut det med händerna över plåten så ligger det kvar. När jästen jäst klart vänder jag ut degen på mitt mjölade bord (jag lossar degen med en slickepott så inget fastnar kvar på botten av byttan). Jag delade degen innan jag knådade bitarna för sig, men det spelar ingen roll om du knådar hela först och delar sen eller tvärt om som jag.Forma sedan bröden till tjocka korvar, ca 20 cm långa och lägg på plåten. Nagga på ovansidan bröden och låt jäsa ytterligare 30 min.Sätt ugnen på 200 grader (över- & undervärme)Min ugn är snabbt uppe i temperatur så de räckte med att jag satte på den 10 min innan bröden jäst klart.Jag lät även plåten slå kvar ovanpå ugnen medan den alstrade värme så upplever jag att det gynnar jäsningen (så länge det är ljummet på plåten och du inte kan bränna dig av värmen! Då får degen jäsa någon annanstans). Bröden ska gräddas i nedre delen av ugnen i 30 minuter.Dom ser lite roliga ut innan dom togs ut ur ugnen. Men låt dom svalna på galler med handduk över sig så sjunker dom ihop lite i takt med att dom svalnar. Brödet blev verkligen PERFEKT!Jag blev riktigt imponerad av mig själv att jag gjort dessa.Och jag önska jag kunde dela med mig av lukten som spreds i min lägenhet när dom var klara. Oj, oj, oj....Jag hoppas verkligen någon vågar sig på detta receptet från ICA (såklart), det var inte alls svårt och nybakat vörtbröd är mitt nya favoritbröd från och med nu!