Söndagsbak i massor!

Lantbröd Ingredienser: 1 burk Bagarens Rågsurdeg ½ pkt  Färsk KronJäst för matbröd 5 dl  Vatten, kallt 9 dl  Vetemjöl special 4 dl  Lantbrödsmjöl, mörk 2,5 tsk Salt eller Havssalt 1 msk Oliv- eller rapsolja Gör så här: Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler. Receptet kommer från: Kronjäst dock byte jag ut rågmjölet till lanbrödsmjöl.       Morotskakan som jag gjorde i fredags!   Det här behöver du :4 dl strösocker3 ägg 2½ dl rapsolja4 dl finrivna morötter4 dl vetemjöl1 msk kanel1 tsk bikarbonat1 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker½ tsk salt Gör så här :Vispa ägg och socker, det behöver inte bli poröst, vispa bara snabbt så sockret löser sig. Tillsätt sedan oljan och de finrivna morötterna. Sist av allt vänder du i mjölet som du i förväg blandat med övriga torra ingredienser. Häll smeten i en smord rund springform, med löstagbar kant. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten så blir den lätt att lossa. Grädda i ca 40-45 min i 175 grader. Prova med en sticka om den är klar. Stickan får vara kladdig, men inte ”löst smetig”. Ta ut den ur ugnen och låt svalna något i formen på köksbänken. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Glasyr : 200 gram philadelfiaost25 gram smör200 gram florsocker2 tsk vailjsocker½ pressad citron Gör så här : Bara att röra ihop med elvisp eller gaffel i en skål och bred uppepå kakan!     Bild och recept på söndagsbaket kommer under veckan! Då får ni se cake popsen gjorda av morotskakan och knäckebrödet!   Love to U!!