Att vara vegan

Att vara vegan är en livsstil som innebär att alla animaliska produkter utesluts. Detta inkluderar även varor och livsmedel som har tillverkats genom levande djur. Veganism är ett individuellt val och livsstilen kan därför variera från person till person men den gemensamma nämnaren är att födan är fri från kött och andra produkter från djur. Skillnaden mellan att vara vegan och att vara vegetarian är att vegetarianer äter bland annat mejeriprodukter och ägg medan veganer utesluter dessa livsmedel helt. En vegansk kost består därför till stor del av grönsaker, frukt, nötter, spannmål och baljväxter. Idag finns det även många komplement till olika mejeriprodukter och andra icke-veganska livsmedel som bland annat sojamjölk, tofu, imat fraiche, som är ett komplement till crème fraiche, eller sojafärs.  Att människor väljer att bli veganer kan bero på en mängd olika saker och kan därför skilja sig mycket från person till person. Genom medvetna matval kan man bidra till bland annat en bättre miljö eftersom produktionen av kött och andra livsmedel från djur har en stor inverkan på miljön och klimatet. Det går åt otroligt mycket mark till odlingar för föda till djuren, vilket innebär att skövling av skog sker i stora omfattningar som i sin tur leder till bland annat en minskad biologisk mångfald därmed ett utdöende av arter. Exempelvis används cirka 2 266 239 hektar mark i Brasilien till att odla sojabönor till djur i Europa (https://www.vegansociety.com/g...). Med tanke på hur snabbt världens population växer och hur många länder som är drabbade av svält väljer vi ändå att odla grödor till djuren istället för människan. En växtbaserad diet tar upp ungefär en tredjedel av den mark som behövs för att kunna producera livsmedel från djur. Det går även åt mängder med vatten till dessa odlingar och industrier. Köttproduktionen står för nästan en femtedel av all världens koldioxidutsläpp och har därför en stor klimatpåverkan (http://www.jordbruksverket.se/...). Samtidigt är det också viktigt att uppmärksamma att grönsaker som odlas i växthus som värms upp av exempelvis kol eller olja, också har en negativ miljöpåverkan. Även odlingsprocessen av sojabönan, som idag använd flitigt som komplementprodukt inom livsmedel, har stora brister. Bland annat bidrar det till att ursprungsbefolkning och småbönder fördrivs från egna odlingar, bekämpningsmedel rinner ut i vattendrag och förgiftar både människor och djur. Transporten av varor är även en faktor som påverkar vårt klimat och i Sverige importerar vi frukt och grönt till ett värde av cirka 10 miljarder kronor om året (http://www.jordbruksverket.se/...). Det bästa miljöalternativet är därför att köpa svenska säsongsodlade frukt- och grönsaker. Att äta en vegansk kost har många positiva hälsoeffekter. Eftersom den innehåller mindre mättat fett (=fett som finns i bland annat kött och mejeriprodukter) sjunker kolesterolhalten i blodet vilket kan leda till minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Risken för att utsättas för högt blodtryck, vissa cancerformer och andra sjukdomar minskar. Något som är viktigt att ta hänsyn till när man utesluter animaliska livsmedel från sin kost är att ändå få i sig näringsämnen på andra sätt. I rapsolja och nötter hittas omega-3-fettsyror som förkommer i fisk. Mineralämnena järn, som finns i kött, och zink, som finns i mejeriprodukter, kan ersättas med fullkornsprodukter som grovt bröd, frön, nötter och bönor. Selen som behövs för bland annat cellernas syresättning finns även i produkter som bönor, nötter och frön som är odlade i andra länder än Sverige, då den svenska jorden är selenfattig. Vitamin B12 behövs för cellernas ämnesomsättning och bildar röda blodkroppar. Om tillförseln av B12 är för litens riskerar man att få blodbrist, vilket innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Vitamin B12 förekommer framförallt i mejeriprodukter och därför rekommenderas veganer att ta tillskott av detta vitamin. Många väljer en vegansk livsstil på grund av djuretiska skäl. Djuren är också levande individer som upplever känslor. Att födas upp och uppfostras på små ytor i en stressande miljö för att sedan transporteras till ett slakteri är onekligen inte ett liv någon vill leva. Dagens kött- mjölk och äggindustri har för många nått sin gräns. Djuren göds inte enbart med matrester och grödor utan även med framodlad mat som har ett med högt näringsvärde så att djuren kan växa mycket, så att utvinningen av kött blir så stor som möjligt. Att äta veganskt innebär inte att maten är komplicerad eller smaklös. Det innebär heller inte att du blir en fånge i ditt egna kök och inte kan besöka vänner eller restauranger. Den veganska matkulturen har på senare tid fått stor uppmärksamhet och utbudet av veganska alternativ har ökat. Idag kan du köpa veganska produkter i vilken livsmedelsbutik som helst och utbudet av veganska restauranger och maträtter blir allt större! Att äta veganskt innebär däremot att förflytta sig ur sin egen komfort zon, lära sig att avstå och göra saker där man själv inte är den som alltid är vinnaren.   Om jag har missat något, varit otydlig eller skrivit fel; kommentera gärna! Källor: http://www.livsmedelsverket.se...  http://fetter.se/fettguiden/  http://www.greenoption.org/hal... http://www.jordbruksverket.se/... http://www.livsmedelsverket.se... http://latinamerikagrupperna.s... https://veganisera.wordpress.com/varfor-vegan/ https://www.ricedream.eu/se/pr... https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan http://www.jordbruksverket.se/... http://www.vegansociety.com/re... http://www.moglat.com/vegan/ http://www.1177.se/Stockholm/F...