CHOKLADTÅRTA

Vår fina, fina mormor fyller 85 år idag och vi ska ta med oss (veganska) tårtor till hela sällskapet. Det blev två olika varav en är denna chokladtårta med vinbär i. Riktigt god! Blev lite svettigt mitt i bakningen då vi insåg att formen som botten stod och gräddades i läckte (!!) så vi fick kasta ut den ur ugnen, hälla över den halvfasta smeten i en ugnsform och grädda resen av tiden i den. Den blev därför fyrkantig istället för rund, men tyckte det blev ganska fint ändå! Du behöver till en botten (endast skuren i två delar):3 dl havremjölk3 msk smält mjölkfritt margarin1 dl vetemjöl2 dl potatismjöl1 dl kakao2 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver 3 dl sockerGör såhär:1: Vispa ihop alla ingredienser utom smör, potatismjöl och vetemjöl i en skål.2: Smält margarinet och låt det svalna. Smöra och bröa (haha hur skriver man det?) en form.3: Vispa ner mjölet till smeten.4: Tillsätt smöret, häll ner smeten i formen och grädda i 40 minuter i 175 grader. Fyllning:Smörkräm100g mjölkfritt margarin1,5 dl florsocker2 tsk vaniljsocker0,5 dl kakaoGör såhär:1: Lägg alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp tills det är en jämn kräm. Låt stå i rumpstemperatur.Mousse2 pkt alpro vispgrädde150 g mörk chokladGör såhär:1: Smält chokladen2: Vispa grädden3: Vispa ner chokladen i grädden och låt stå svalt.Du behöver även:2 dl röda vinbärKokos (till topping)Choklad (till topping)Tårtan:1: Skär bottnen i två bitar och lägg den nedersta på ett tårtfat. Stryk på smörkrämen.2: Strö över vinbären över smörkrämen och lägg på locket. 3: Stryk ett jämnt lager mousse på hela tårtan. 4: Spritsa ut resten av moussen som du vill och toppa med kokos, choklad och vinbär.