Tomatsås a la Jullan

Bestämde mig igår för att ta tomaterna som höll på att ge upp på livet i kylen och koka lite tomatsås på detta. Såsen kan man ha till ganska mycket, som tomatsås på pizza, till pasta eller med quornbitar och ris. Den går dessutom att äta som den är, som soppa! Ja, listan kan göras lång och denna sås är sååå jäkla god, man kan dessutom twista smaken lite efter vad man ska ha den till med olika örter etc. Jag använder ofta denna tomatsåsen till pasta och den är supergod.  Recept:ca. 1 kg Tomater 2-3 schalottenlökar4-5 klyftor vitlök1 röd chili (inget måste men gott!)OlivoljaTomatpuré Grönsaksfond2 msk rödvinsvinäger Basilika och oregano (använda det denna gång, gärna färska örter)1 msk sockerSalt & peppar  Jag börjar med att fräsa löken och vitlöken i olivolja, här kör du i chilin om du vill ha det.  När det har börjat mjukna kör jag i tomatpuré och låter det gå med någon minut. Efter det i med tomaterna! Jag grovhackar allt eftersom jag ändå mixar ner allt sen och kör allt i en tjockbottnad kastrull. När du slänger i tomaterna häller du på rikligt med olivolja! När det börjat koka och släppa vätska så häller jag i rödvinsvinäger, grönsaksfond samt kryddar med salt, peppar och har i socker. Sedan ska detta gå i ca. en timme. När det har gått så grovhackar jag örterna och kör i dem och låter det gå ytterligare en 15 min. Nu är det dags att plocka fram stavmixern och mixa ner allt i kastrullen så det blir som en sås. När du gjort det smakar du dessutom av för att se om du behöver krydda mer. Va lite försiktig med kryddningen i början då det är lättare att addera krydda än att försöka rädda det som man exempelvis saltat för mycket.  Låt såsen koka 5-10 min till och sedan är det bara att göra vad du vill med den helt enkelt! Såhär ser såsen ut under kokning innan den är mixad!