Veggiewok med satay!

Det asiatiska köket är verkligen helt fantastiskt! De använder oerhört mycket grönsaker i sin matlagning, största delen är faktiskt grönsaker och man ”toppar” med lite kött. Det är inte som här i västvärlden där köttet är huvuddelen i en rätt och resterande är tillbehör. Med det sagt ska ni få mer intressant fakta, asiater är dessutom friskar i större utsträckningen är västerlänningar, de har inte i samma utsträckning problem med fetma, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, värk av diverse slag, osv. De är helt enkelt friskare än oss och ska jag vara ärlig så ska jag säga att mycket av detta ligger i det de äter och dricker, som skiljer sig avsevärt från det västerlänningar äter och dricker. Mer grönsaker åt folket med andra ord! Receptet på min ”Veggie-wok satay” Använd ris- eller äggnudlar och koka enligt förpackningen  Hacka de grönsaker du hittar i kylen, tips på grönsaker: VitlökLök (röd, gul, purjo) PaprikaZucchini MinimajsChiliIngefäraMorotPak choy BlomkålBroccoli BambuskottVattenkastanjerKål (vit, bryssel, röd) Woka grönsakerna i lite naturell olja! När grönsakerna är någorlunda färdiga kryddar du med lite salt och peppar. Efter du kokat nudlarna i lättsaltat vatten och de är så gott som klara slänger du i dem i woken, i med lite soja och rör runt. Servera med såsen! Sataysås: 4 dl jordnötter (grovhacka)1 gul lök2 vitlöksklyftorolja att steka i1 tsk curry5-6 dl Kokosmjölk/grädde 1 tsk sambal oelek1 cm riven ingefära1 msk soja1 msk farinsocker1 tsk strösockerSalt efter behov Börja med att fräs vitlök och lök i olja. När det mjuknat tillsätter du curryn, ingefäran samt sambal oelek och låter det fräsa ytterligare någon minut. Efter det i med kokosmjölk/grädde, soja, socker (bägge) och låter sjuda lite. Avsluta med att gå i med jordnötterna och låt de bli varma i såsen. Smaka av och tillsätt lite salt vid behov. Tänk på att ständigt röra så att inte jordnötterna bränner i botten.