Bullar med vaniljkräm och glasyr

🍪 𝚁𝚎𝚌𝚎𝚙𝚝: 𝙱𝚞𝚕𝚕𝚊𝚛 𝚒 𝚙𝚊𝚗𝚗𝚊 𝚖𝚎𝚍 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚓𝚔𝚛ä𝚖 & 𝚐𝚕𝚊𝚜𝚢𝚛VANILJKRÄM0.5 vaniljstång5 dl mjölk (3 %)1.3 dl socker6 äggulor1 dl majsstärkelseFYLLNING150 g rumsvarmt smör1.3 dl socker2 msk vaniljsocker1.5 msk kanelVETEDEG3.5 tsk kardemummakärnor50 g jäst5 dl kall mjölk (3 %)2.3 dl socker1 tsk salt200 g rumsvarmt smör i bitarca 18 dl vetemjölsmör till formenflorsocker att pudra överPENSLING1 ägg0.5 msk vattenGLASYR2 dl florsocker1.5 msk vattenGör så härVANILJKRÄM: Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 2/5 socker i en kastrull. Rör ihop äggulor och 3/5 av sockret med majsstärkelsen i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.FYLLNING: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.VETEDEG: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör. Blanda i mjölet. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 35 x 45 cm (för 20 bullar). Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca 1/2 cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt. När bullarna har jäst ihop ordentligt är de klara för gräddning, det tar ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200°C. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner struten till bottnen av långpannan genom varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dem på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna. Blanda florsocker och vatten till glasyren. Lägg en klick glasyr på varje bulle. Pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera.