Russinfrallor

För någon dag sedan såg jag att Åse på bloggen 56 kilo (vet inte hur man länkar på bloggen) hade gjort glutenfria frallor med bovetemjöl bakade från en blogg som heter nillaskitchen. Jag har förut provat att baka med helt och krossat bovete som man först kokar gröt av innan man gör bröd och det blir väldigt bra. Tänkte att bovetemjöl var ett bra alternativ till detta. Jag köpte bovetemjöl från Risenta. Sen kikade jag runt på bloggen nillaskitchen och lät mig insperaras av allt glutenfria som fanns. (dock inte low carb) Med ideer och tips från hennes blogg slutade det med att jag skapade min variant på russinfrallor. Det är ett bröd på bovetemjöl, havremjöl och sesammjöl. Alltså glutenfritt och även nötfritt, även mejerifri.  Är man väldigt känslig för gluten, typ intolerant så ska man köpa Ren havre som aldrig varit i kontakt med gluten. Vanliga havregryn är glutenfria i sig men de produceras i samband med spannmål så kan därför innehålla spår av gluten.      50 g jäst 240 g bovetemjöl 185 g havregryn (mal till mjöl i matberedare) 100 sesammjöl (det går att byta ut mot mer av annat ovan eller annat frö-/nötmjöl.) 40 g fiberhus 1.5 tsk salt 1 tsk honung (för att jästen ska jäsa bättre tänkte jag) 65 g russin 8 dl svalt/ljummet vatten ca 30 grader.   Smula jästen i en bunke och blanda med vatten till jästen löst sig. Mät upp alla torra ingredienser och vispa sen i allt i vattnet. Använd visparna på elvispen och vispa på lägsta hastighet nån minut. Ha i russinen sist. Låt sen stå 5 minuter så fiberhusken sväller och drar åt sig vätska från den kletiga degen.  Forma sen 15 bullar med lätt fuktiga händer och lägg på plåt. Mjöla med lite bovetemjöl eller havregryn/mjöl. Låt jäsa under bakduk 75 minuter. Grädda i 200-225 grader mitt i ugnen 20-25 minuter. Jag hade 225 grader först men sänkte sen till 200 och lät brödet stå i 25 minuter. Brödet ska sen svalna helt innan den äts!! De är degiga och inge goda nybakade! Bäst helt svalnat, gärna dagen därpå eller flera timmar senare.         Melwin 5 år tyckte de var super smarriga! Även mannen 50+ gillade dem mycket!