Grytbröd med solrosfrön

Degen: 25 g jäst3 dl vatten, fingervarmt3 dl mjölk, fingervarmt2 tsk salt2 dl dinkelmjöl6 dl rågsiktca 6 dl vetemjöl 1 dl solroskärnor Gör såhär:1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med dinkelmjöl, rågsikt och vetemjöl, solroskärnorna, lite i taget . Knåda den något kladdiga degen i några minuter.2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.