5 TIPS: Att äta med bebis!

Mat har ju varit en central del av mitt liv de senaste åren, en hobby och ett jobb i ett. Jag älskar att laga mat, äta mat, experimentera i köket, fotografera och prova nya produkter - ja ni som följer min blogg vet ju! Men så kom en liten bebis in i mitt liv och plötsligt finns varken ork eller tid att lägga på mat som tidigare. Inget konstigt såklart, men ändå en omställning. De senaste fyra veckorna har jag fått tänka om och tänka nytt, utmana mig själv och släppa förväntningar på att saker kan vara som de har varit tidigare. Jag har därför skrivit ihop en lista på fem tips för en nybliven förälder när det kommer till att hantera kombinationen äta/laga mat + bebis. Typiskt exempel på rätt som hör till det förflutna - åtminstone i några månader framöver.  Laga mat som tål att bli kall. Att sitta och njuta av en hel måltid från början till slut utan avbrott hör till det förflutna - bebis verkar ha ett sjätte sinne för att vakna/gråta/vilja amma precis när du satt dig ner för att äta din mat. Är du därför ensam utan möjlighet till avlastning, satsa på att laga mat som inte blir jätteäcklig så fort den kallnar. Igår gjorde t ex jag en kycklingsallad där kycklingen i början av middagen var rykande varm direkt från spisen och i slutet (efter en matning och blöjbyte) var iskall men fortfarande lika god. Mamma-bebis, 1-0.  Plocka undan medan du lagar - du vet aldrig når bebis vaknar Får du tid att laga mat medan bebisen sover, vänta inte till slutet med att plocka undan för chansen är rätt stor att han vaknat och kräver all din uppmärksamhet. Inte så kul att några timmar senare behöva deala med ingredienser som blivit dåliga och diskberget från helvetet. Plocka undan allt efterhand så minimerar du efterarbetet!    Ha frysen full med färdigmat. Jag ska erkänna att det tog emot när jag stoppade ner de där påsarna med frysta köttbullar i kundvagnen några dagar efter att vi kom hem från BB, jag lagar ju mat från grunden och skulle aldrig få för mig att köpa färdiga köttbullar!? Självbild något raserad, men oj vad värt det har varit. Nu älskar jag frysta köttbullar! Och allt annat som är fryst, lätt att plocka fram och bara värma på snabbt. Det finns faktiskt riktigt bra färdigprodukter som är både ekologiska, tillsatsfria och riktigt goda. Ska aldrig fnysa åt färdigköttbullar igen.  Ha alltid hemma: pasta, ägg, bröd, ost.   Har du ovanstående hemma kan du alltid slänga ihop någonting snabbt. Av pastan kan du göra typ vilken rätt som helst av det du har i kylskåpet, eller så äter du pasta med ketchup bara vilket också är HELT OKEJ när du har en bebis att ta hand om. Har du ägg kan du göra allt från pannkakor till omelett och äggröra, och med bröd och ost har du alltid nära till åtminstone att slänga i dig en macka.  Släpp alla förväntningar på att äta superhälsosamt! Jag hade en bild av att vi skulle äta extremt nyttigt och bra när vi fick bebis, så att bröstmjölken blev optimal och vi kunde hålla oss pigga och fräscha (och jag snabbt skulle komma tillbaka till min vanliga pre-pregnancy kropp igen). Nu kan jag skratta lite åt den tanken, för vad vi äter och gör hamnar långt ner på prioritetslistan just nu. Så länge jag får i mig lite mat så att min mjölkproduktion inte stannar av  och jag inte förtvinar (amning är en riktig fettförbrännare) så är jag nöjd. Det har såklart inte gått så lång tid ännu och det kommer nog bli lättare att både sköta bebis och äta nyttigt så småningom, men den här första tiden låter jag vara precis som den är.