Sicilien del 1

Hej på er!Virussituationen här verkar inte lätta, snarare tvärt om. Det får en att undra vad som pågår egentligen, känns som att världen står i brand! Mataffärerna i Milano länsas, bibliotek och skolor är stängda, en del stadsdelar är satta i karantän, matcher och evenemang ställs in och il virus corona är på allas läppar. Nyhetsrapporteringen pågår konstant och folk beter sig som att en världskris har brutit ut. Viktigt, såklart, men samtidigt tänker jag att det är viktigt att inte glömma att ha lite distans till situationen. Svenska folkhälsomyndigheten och sjukvårdsupplysningen rapporterar med betydligt lugnare besked. Men hursomhelst, jag tänkte passa på att använda den skolfria tiden till att berätta om vår studieresa till Sicilien i januari!  Vi reste tidigt på morgonen, bordade i soluppgång och landade i tropisk värme. Vi åkte raka vägen till ett 100 år gammalt pastry lab Pasticceria Palazzolo och blev matade med cannoli fyllda med får-ricotta och choklad. Vi fick även en rundtur i produktionen och såg hur allehanda traditionella, italienska sötsaker tillverkades. Efter sötsaker och lunch åkte vi till vattnet nära Trapani och besökte Saline della Laguna - havssaltproduktion. Vi lärde oss att det tar 60 dagar att producera salt och vattnet transporteras mellan pooler i olika nivåer i havet för att, med hjälp av solen och vinden, få saltkoncentrationen att öka och vattenmängden att minska. Juni till september skördas saltet med spade och läggs på hög som får torka över vintern, högarna täcks under den värsta perioden med gamla tegelpannor för att skydda mot fukt. Det finaste saltet, som på franska kallas fleur de sal, är tunna kristaller som går att skörda vindstilla dagar då det flyter på vattenytan... används helst som bordssalt, inte i matlagning, på grund av den subtila smaken.  Kul fakta om saltet: i pool nummer tre i ordningen, där salthalten är runt 12%, växer en speciell alg som är rik på betakaroten. Algen äts av små räkor som på grund av betakarotenet blir orangea i färgen. Räkorna konsumeras i sin tur av flamingos och det är så som flamingos får sin färg!  Nästa del i resan kommer snart, puss och hej så länge!