SÅS

Nu ska vi prata sås! Jag är i grund och botten ingen "såsperson", jag får dock ofta frågan om jag inte tycker att mina måltider är torra utan en sås och om det är svårt att vänja sig av vid just sås. Bara för att du är vegan betyder det inte att du måste sluta att äta saker som du tycker om, det finns alltid ersättningsalternativ. För mig är det viktigaste att äta råvaror som förse min kropp med näring, jag försöker att undvika raffinerat socker och halvfabrikat så mycket som det går. Något som jag dock har lärt mig är att fixering om vad  vad du stoppar i dig får inte vara något som tar över. Jag älskar att vara hälsosam och det kommer naturligt för mig, men lika mycket som jag älskar att leva ett hälsosamt liv är hälsa för mig att njuta, må bra och att vara bekväm i vem du är. Ex, blir du utbjuden på middag eller ska ut och äta med dina vänner, tacka inte nej eller stanna hemma pga av matalternativen. Det finns alltid ett alternativ, även fast att det inte står på menyn. Ring till restaurangen innan och fråga om dem har möjlighet att tillaga något veganskt ect. Känn dig inte besvärlig! Och framförallt, det är okej att inte äta "clean".  Tillbaka till vad jag ersätter "vanlig sås" med. Alla är vi olika, men om du är ny i den växtbaserande världen och vill ha något likt en gräddig sås kan du ersätta grädden med ex oatly iMat eller soya/mandel grädde, dvs växtbaserande alternativ. Något som jag också brukar laga är en stor mängd av "cashew alfredo sauce", en sås som är baserad på cashewnötter. MAGISK!  * 5 1/2 dl cashewnötter  * 3,5 dl vatten *1-2 vitlökar *1 tesked salt  - Blötlägg cashewnötterna i varmt vatten i ca 2 timmar. Skölj och tvätta av. Placera nötterna i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna, mixar tills du har en slät sås. Förvaras i kylen 3-4 dagar.  Jag har också en stor kärlek till hummus, vilket är mer som en röra. Jag använder den nästan till allt! Sallader, som sidorätt, dipp ect. Men är du ute efter något mer flytande så ersätt grädden med ett växtbaserat alternativ, eller laga min cashew alfredo sås..du kommer inte att ångra dig! För er som är lika hummus frälst som mig, testa detta recept; *250 g ekologiska kikärtor *1 citron *60 ml tahini  *1 vitlöksklyfta *30 ml olja * 1/2 tsk spiskummin *2-3 matskedar vatten  * lite paprikapulver *salt  - Placera ingredienserna i en mixer, mixa tills att du har en tjock och slät röra/dipp.  Om du vill laga en vegansk gräddsås till söndagsmiddagen eller av någon annan anledning skulle jag använda:  2 msk olja 4 dl grönsaksbuljong (helst en näringsrik) 2 msk mjöl2 tsk soyasås (jag brukar använda tamari) 1/2 krm svartpeppar 1 msk agave  1. Smält oljan i stekpannan, rör ner mjölet.  2. Tillsätt buljongen lite i taget, under omrörning. Koka upp och låt koka under fortsatt omrörning 3-5 min.  3. Tillsätt grädde och smaka av med soya, peppar och agave.