Q/A

Q: Hej Mathilda! Kan du tipsa om en tårta man kan baka till din födelsedag? Jag älskar att pyssla och pynta och helst vill jag att något med choklad ska ingå i smakerna (är verkligen en chokladmänniska, hehe!) Din blogg är så bra! /EmmaA: Hej Emma! Självklart kan jag det!Till choklad fungerar ju egentligen det mesta, men framförallt tropiska smaker tycker jag är jättegoda till choklad. Det lättar dessutom upp chokladsmaken som lätt kan bli ganska tung. För att få upp höjden på tårtan föreslår att man gör många lager, jag skulle gjort med fyra bottnar med smak av choklad. Recept på tårtbottnar finns det jättemånga av och jag har ännu inte hittat det perfekta än, men googla runt så hittar du jättemånga. Det enklaste kan vara att göra två stycken, och sedan dela varje i två lager. Det brukar vara lättare än att göra en gigantisk och försöka dela denna i fyra lager (tänk på att gräddningstiden säkert blir kortare om du gör botten tunnare). Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du delar dem. Till fyllningen skulle jag göra nog testat på tre olika; en passionfruktsmousse, en mangomousse och en chokladganache. Ganachen är lite tyngre i konstistensen (placera därför den längst ner) och bryter av mot de fluffiga mousserna. På samma sätt som tårtbottnarna så finns det jättemånga bra recept på ganacher på internet, men mousse-mässigt så har jag ett vinnande recept. Du behöver 200 gram av valfri frukt (fryst funkar), 0,75 dl socker, 4 gelatinblad, en vaniljstång och 2,5 dl grädde. Detta räcker gott och väl för att täcka ett lager på en normalstor tårta. Koka upp sockret, frukten och fröna från en vaniljstång i en kastrull, låt puttra i ca 3-4 minuter. Lägg samtidigt gelatinbladen i vatten. Använd sedan en stavmixer för att göra frukt- och sockerblandningen slät och smält i gelatinet. Ställ in i kylen tills puréen svalnat, vänd sedan ner den i den uppvispade grädden och låt stå i kylen i ca 2 timmar. Att göra detta recept med passionsfrukt kanske blir lite klurigt, men jag skulle gissa på att du behöver 8 passionsfrukter. Sila bort kärnorna.Jag skulle spackla tårtan med en chokladsmakande smörkräm på sidorna och lägga ett tunt lager av nån av fruktmousserna på toppen. Längs kanterna på toppen skulle jag spritsa ut smörkrämen i valfritt mönster, som i en cirkel alltså. Innanför cirkeln skulle jag sedan bomba med färsk frukt; i det här fallet halvor av passionfrukt och bitar av mango. Vill man få det mer effektfullt kan man även riva över lite mörk choklad på toppen. Nedan kommer lite mer inspiration på hur man kan dekorera sin tårta! Kram och lycka till!