Äppelmarängtårta

  Mamma hade varit på ett fint café och önskade denna till sin födelsedag så jag provbakade den igår. Det fanns inget riktigt recept på den men jag hittade lite olika pusselbitar från olika håll. Både jag och mamma blev mycket nöjda med resultatet.   Mördeg: 50 gram smör 1 msk socker 1 nypa salt 1 dl vetemjöl 2 tsk vatten   Blanda smör, socker, salt och vetemjöl. Häll i vatten och arbeta ihop till en smulig deg. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter. Grädda på 200 grader tills den blivit lite gyllenbrun.   Sockerkaksbotten: 4 ägg 2 dl socker 1 dl vetemjöl 3/4 dl potatismjöl 1½ tsk bakpulver   Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll halva smeten i formen på mördegen. Häll det andra i en annan ungefär lika stor form. Grädda på varmluft 175 grader i ca 30 min eller tills kakan är fast och lite gyllenbrun.   Äppelkompott: 1 1/4 dl socker 3 msk vatten ca 12 stycken små äpplen (antal varierar på storlek)   Häll i socker och vatten i en kastrull och värm. Skär äpplena och häll i. Låt koka sönder, men inte helt. Låt svalna en stund och bred sedan ut över sockerkaksbottnen. Lägg på den andra bottnen ovanpå.   Maräng: 6 äggvitor 3 dl socker Vispa äggvitorna och sockret till ett fast skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner utan att det händer något. Spritsa marängen över kakan och grädda några minuter i 200 grader till marängen fått lite färg.          Jag använde våra egna äpplen från trädgården.