79 %

Så var då fotbolls-EM i gång på riktigt, det vill säga Sverige har gått in i turneringen. I sisådär 30°-ig värme i Sevilla igår fick det svenska landslaget en i dubbel bemärkelse svettig match mot Spanien, som ju hade hemmaplan. Vår coole och populäre förbundskapten Janne Andersson hade innan matchen avfärdat värmen som ett problem genom att hänvisa till att vi svenskar har åkt på semester till Spanien sedan 60-/70-talet och det för att få just värme. Så det skulle inte vara något bekymmer. Nja, kanske inte, men spanjorerna var nog generellt mer vana vid den höga temperaturen. De svenska spelarna stånkade på och drog ner på tempot genom lite maskande och det var väl inte helt snyggt, men det får väl ses som en del i spelet. Och slutresultatet är det viktigaste. Matchen slutade 0-0 och det blev därmed EM:s hittills första mållösa match, men det betydde inte att den var tråkig. Den innehöll målchanser åt båda hållen. Rättvist med oavgjort? Ja, det kan förstås diskuteras. Spanien hade många chanser, men saknade den riktiga udden i en del av avsluten och när då Robin Olsen var en riktig klippa i målet förblev det utan något spanskt måljubel distansen ut. Olsen var verkligen formidabel i den här matchen! En annan som stack ut var Alexander Isak. Han spelar till vardags i La Liga i Spanien och de spanska spelarna har respekt för hans spelskicklighet. Nu lyckades han dribbla och närmast snubbla sig fram med bollen och hade en stolpträff sedan bollen studsat på spansk spelare. Och senare liknande närmast snubblande dribblande och en fenomenal framspelning till Marcus Berg. Den passningen var det Zlatanklass på och där borde vi faktiskt ha fått till 1-0, men Berg missade trots att det var närmast öppet mål. Det hade inte varit rättvist med svensk seger, men nog hade det varit fint om vi fått till det där målet. Nåväl, nu blev det trots spansk anstormning inget mål bakåt heller så det slutade ju lyckligt. Det var dock först när domaren efter drygt sex tilläggsminuter i andra halvlek blåste av som vi kunde pusta ut. Statistiken säger sitt om matchen: Spanien hade 17 avslut på mål, Sverige fyra, och bollinnehavet var 75 % mot 25 %. Särskilt i första halvlek var speldominansen sett till bollinnehavet stor från Spanien. Då hade Spanien 79 % av det! 79 %!... det var ju trevligt att vi fick låna bollen ibland helt enkelt. När vi väl fick det skapades det farliga chanser, som Isaks stolpträff efter studs i första halvlek och Bergs miss i friläge efter Isaks briljanta framspelning i andra. 0-0 i premiären mot Spanien på deras hemmaplan får ses som godkänt och nu väntar närmast match mot Slovakien på fredag, ett Slovakien som slog Polen med 2-1 tidigare igår. Lagom till fredagens match kommer också värmeböljan till Sverige. Bådar det gott? Jag tänker VM-sommaren 1994…