Attackfasen - En snabb start

 Jamen då kör vi. Tänkte nu försöka göra separata inlägg till varje del utav dukan dieten. Allt som jag tar upp, säger och påstår kommer från Dr. Pierre Dukans bok Dukan dieten. Som Bonnier Fakta har givit ut och jag kan verkligen rekommendera att köpa boken. Bra att ha, tips på mat och du kan alltid gå tillbaka för att fräscha upp minnet och dubbelkolla. Eller så kan du söka upp mitt blogginlägg :) Let´s go!   Intro: Kolhydrater, fett & protein är de tre energigivande näringsämnena som människan får i sig. Kolhydrater är den vanligaste och mest omtyckta, kommer i många färger, former och smak. Långsamma vs. snabba kolhydrater. Billigt att införskaffa och kroppen tillgodogör sig alla kalorier i kolhydraterna. Exempel på kolhydrater: Vitt socker(godis), *Stärkelserik mat ( bröd, kex, kakor, pasta, potatis, ärtor, linser, ris & bönor) *Frukt (fruktsocker), ' *vin & övrig alkohol, * Bakverk.   Fett: Animaliskt eller vegetabiliskt. Stort fettintag gör att kolesterol & triglyceridhalterna i kroppen ökar farligt mycket. Animaliskt fett finns i stor utsträckning i: Griskött (pastejer, salami, korv & köttpålägg) Lamm, gås, anka & entrecote. Fisk innehåller omega 3 fettsyror, fisken är dock inte i närheten av att vara så fet som en köttbit. Vegetabiliskt fett finns i: Oljor, nötter. Exempel: Fett innehåller 9 kalorier/gram, *äts oftast ihop med andra kaloririka livsmedel * Tas inte upp lika snabbt av kroppen som kolhydrater, men snabbare än protein.   Protein: Nötkött innehåller mycket protein likaså njure, lever, tunga, bräss, kycklinghjärta & komage. Skaldjur och vit fisk är även de proteinrika. Äggvitan är som den renaste form av protein medan gulan innehåller fett och mycket kolesterol, så undvik gulan om du har problem med kolesterolet. Protein tar längst tid för kroppen att bryta ned och gör även att kroppen måste använda mycket energi för att orka bryta ned proteinet. Det har visat sig att det går åt 30 kalorier för att utvinna 100 kalorier ur maten vi äter. Alltså, andelen energi som går åt för att bryta ned protein är 30%, fett 12% och kolhydrater 7 %. Intressant va :P Nackdelen med att äta ren protein kost är dock : Dyrt att köpa in och innehåller mycket avfallsprodukter som kroppen måste göra sig av med. Men det är lätt löst genom att dricka mycket vatten, ¨så fungerar våra njurar som de ska :)     Innan beskrivningen av attackfasen kommer vill jag bara klargöra några saker Rent protein minskar aptiten Rent protein motverkar ödem och vätskeansamling i kroppen Rent protein stärker kroppens motståndskraft och tär inte på musklerna. Drick mycket vatten, speciellt under måltiderna då vattnet tar plats och ger en mättnadskänsla. - Undvik mineralvatten då dessa innehåller natrium (salt) som binder vätska. - Drick gärna; Kranvatten, grönt te, örtte (ej svart). - Coca-cola light är också godkänt (1 kalori/glas) men jag undvek det. Minska saltintaget (binder vätska)     Attackfasen är dukandietens inledande fas som består av "enbart protein". Ett tips är att gå in på länken jag angav i tidigare inlägg för att räkna ut hur mycket du kan gå ner, du får även en introduktion om hur länge du bör vara i varje fas för att lyckas. Under attackfasen kommer du endast att få äta mat ur tio kategorier (som jag kommer lista nedan). Av dessa katergorier får du äta hur mycket du vill, när du vill. Ge inte efter för frestelser av annan mat, utan håll dig till dessa kategorier, allt som inte är på listan är förbjudet! (kategorierna är ordagrant hämtade ur Dukansbok, allt för att ge så korrekt vägledning som möjligt)   Kategori 1: Magert kött  Nötkött: Allt ugnsstekt eller grillat nötkött är tillåtet. Dvs, Biff, oxfilé, ryggbiff eller rostbiff. (EJ entrecote då det är för fett) Kalvkött: Tunt skivat kalvkött eller kalvstek rekommenderas. Kanin och hare kan ätas ugnsstekt med senap eller fettsnål yoghurt. Gris och lamm är INTE tillåtet. Nötköttfärs rekommenderas om du tröttnar på biffarna. (Lagar du i stekpanna kn du gnida in ett par droppar olja med hushållspapper. Ju längre du lagar köttet, desto mindre fett.) (( Fettinnehållet i köttet för inte överstiga 10%))   Kategori 2: Inälvsmat Lever & Tunga (endast spetsen)   Kategori 3: Fisk All fisk är tillåten; sardin, makrill, tonfisk och lax. All vit och mager fisk är tillåten; ex. sjötunga torsk, havskatt, rocka, regnbåge, rödspätta, marulk, havsabborre. Rökt fisk går också bra Konserverad fisk är bra om man har bråttom, exv tonfisk i vatten (INTE OLJA) Crabsticks el. surimi är också tillåtet.   Kategori 4: Skaldjur Räkor, flodkräftor, krabba, hummer, havskräfta, musslor och ostron.   Kategori 5: Fågel All fågel utom de med platt näbb som exv gäss eller anka. DOCK får du inte äta skinnet på kycklingen. Kyckling och kalkon är de mest populära. Bäst är bröstet, sedan låret och till sist vingen.   Kategori 6: mager skinka, bresaola m.m Mager (kokt) skinka med 2-4% fett Skivat, torkat nötkött går bra. Tänk dock på att många sorter innehåller mycket salt. Vanlig skinka eller rökt skinka är inte tillåtet.   Kategori 7: Ägg Ät ägget hur du vill. (Personligen begränsade jag intaget av antalet gulor till max 2 om dagen).   Kategori 8: Fettsnåla mjölkprodukter. Gärna noll procent fett, dock svårt att finna i Sverige så mjölkprodukter med max 1,5% fett tillåts. Naturell och smaksatt yoghurt (1,5% eller sötade med sötningsmedel) för du äta. Undvik dock fruktyoghurt då de innehåller fruktsocker. Minikeso Kvarg max 1,5% fett men gärna mindre, finns mycket här att välja på.   Kategori 9: 1,5 liter vatten om dagen. OBLIGATORISKT Sköljer ut avfallsprodukter Kaffe är tillåtet. Dukan tycker det är fullt godkänt att använda sötningsmedel (aspartam), då detta kan hjälpa vid sötsug. Jag började med canderel men använder nu Stevia.   Kategori 10:; 1,5 msk havrekli/dag. Havrekli absorberar vätska och sväller, vilket ger en mättnadskänsla Klibbiga, så de fångar upp mycket näring och tar med sig det ut. Ett stort tips från mig är att göra dukans havreklipannkaka till frukost för att få i sig detta. (se recept i tidigare inlägg).   Dessa tio kategorier kan du nu välja och vraka i från under dina rena proteindagar. Tillbehör som får användas är : Lättmjölk, aspartam (stevia), Vinäger, timjan, örter, kryddor, vitlök, persilja, lök, scharlottenlök m.m. Så var inte rädd för att krydda mat, kvarg m.m. Undvik dock blandkryddor (allroundkrydda m.m) som innehåller mycket skräp.   Tips på frukost: Dukan havreklipannkaka, 2 dl fettsnål naturell yoghurt, kaffe & 1 glas vatten. Eller varför inte ett kokt ägg och några skivor kalkon? På kvällen kan du ta 1 dl kvarg med lite sötningsmedel som ett kvällsgott. Det piggar upp kvällsmyset en aning :)   Ett tips är att väga sig varje dag, just för att se effekten. Gör gärna upp en tabell där du varje morgon skriver upp din nuvarande vikt, så ser du viktnedgången tydligare. Det är vanligt att man känner sig trött de första dagarna och man kan även få problem med stillastående mage, men ta det bara lugnt. Se till att dricka mycket vatten så brukar det lösa sig :)   Ett annat obligatorium är en promenad på MINST 20 min varje dag, inga undantag. Hoppas du finner detta inlägg inspirerande, om än lite snurrigt :)   Jag kommer med uppföljning, Omväxlingsfasen, under helgen :) Håll till godo och här får ni lite pepp! As always, blod, svett & tårar