NÅGRA ORD OM VÅR MATSMÄLTNING (ELLER MATSPJÄLKNING) ...

> Mag- & tarmkanalen är ett system som har i uppgift att sönderdela födan till näringsämnen som tarmen sedan kan absorbera samt rensa ut övriga slaggprodukter. Den utsöndrar även hormoner som hjälp att reglera matspjälkningsprocessen (som verkar vara det korrekta namnet,ej matsmältning). > Matspjälkningsenzymer och magsafter hjälper till att bryta ned maten, absorbera näringsämnena och skicka ut avfallet. Hela processen tar ca 12-24 timmar beroende på vad en ätit och vikt.  > Det som inräknas i själva matspjälkningssystemet är: Lever, bukspottskörtel, gallblåsa, mag-tarmkanal, mun, matstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm, ändtarm & analöppning. (VÄRLDENS GODASTE PIZZA BTW, TACK SYDNEY... )  > Däggdjur kan inte bryta ned fibrer, vilket kan påskynda transporten till tarmen och därav anses nyttigt för ex. en trög mage. > Redan när vi tuggar påbörjas nedbrytandet av kolhydrater, som omvandlas till glukos i tunntarmen och sedan tas upp som energi.  > Enzymerna i magen tar hand om proteinet, som omvandlas till aminosyra i tunntarmen och sedan används till bla. att reparera kroppsvävnad.  > Magsaft från levern & galla från gallblåsan tar hand om fettet. I tarmarna bryts fettet ned till kolesterol och fettsyror.