Idas Bakskola - Nutellakakor och Mazarinpaj

Kärt återseende kära läsare. Idag är det lördag, och förutom det även Mickes födelsedag. Då ska det födelsedagsbakas! Jag har gått ut hårt genom att blidka honom med en fitbit och nya hörlurar i present och alla eventuella misstag är därmed redan förlåtna. Idag ska vi träna på att göra snabba och enkla nutellakakor som innehåller endast 3 ingredienser, samt en mazarinpaj som innehåller några fler. Expertnivå idag innebär att man jobbat natt inför Det Stora Baket. Ingen tid att förlora, gästerna står för dörren! (Fast nä. Faktum är att om gästerna står för dörren är du lite sent ute.)Nutellakakor, 12 stycken (dvs om du vill äta en och fylla två dagars kaloribehov.) Ingredienser:  * 400 gram nutella (förslag: 500 gram och ät 100 gram själv under tillagningen). * 1 ägg.  * 2 1/4 dl  mjöl. Gör såhär:  * Öppna burken med nutella.  * Inse att den är halvtom (vad i h**vete...) * Svär lite.  * Överväg tanken att halvera receptet men hejda dig vid frågan "hur gör man ett halvt ägg?". * Kolla hur illa det är och väg innehållet.  * 340 gram. Det blir säkert bra. Lite mindre mjöl bara.  * Vispa ihop nutella och ägg.  * Jubla inombords över faktumet elvisp. Efter flera år att komplett livsfarligt flygande vispar genom rummet gjorde jag det enkelt för mig och önskade mig endast det av min bror i julklapp. Jag fick en. Med självsnurrande bunke. Yey! :') * Mjöl. Jag körde "typ lite mindre än två dl kanske". * Vispa till en deg. * Gör runda bollar och lägg på plåt (med bakplåtspapper på, men ni är ju klyftiga så det fattar ni). Freja blev jätteglad och trodde det var köttbullar. Glädjen när "köttbullarna" hade chokladsmak var total. * Platta ut dem. * "Tryck mönster med en gaffel." * Nä.* Ugnen ska några steg tidigare ha satts på 180 grader. Apsvårt att bedöma var det är när ugnen endast har markering på 150 och 200. Jag höftade lite. Det brukar ju gå bra. Ibland. * Klä på ditt minsta barn och försöka natta det i vagnen (kan uteslutas). * Låt them cookies göda till sig i 10-12 minuter medan du springer som en skållad råtta mellan vagn och ugn eftersom ungen kämpar mot sömnen som en apa kämpar mot en bedövningspil (högst tveksam referens känner jag nu) innan du dör kakdöden. Fet, men lycklig.  Next up; Mazarinpaj. En styck. Nu är det kväll. Jag kan endast erbjuda en bild på en nästan uppäten mazarinpaj. Den kan ni vara utan. Så här är en bild på Björnes Magasin istället. Ingredienser:  Pajskal * 100 gram rumsvarmt smör * 3 msk strösocker  * 3 dl vetemjöl  * 0,5 dl vatten Fyllning * 3 ägg * 150 gram mandelmassa * 75 gram rumsvarmt smör Glasyr * 2 dl florsocker * 1-2 msk vatten beroende på hur tjock man vill att den ska bli. Återigen, ni är klyftiga. Ni fattade det. Do it:  * Vräk på ugnen till 200 grader (skönt med tydliga markeringar).  * Börja med botten och vispa ihop smör och socker, mjöl och vatten.  * Hämta in ditt barn som vaknat.  * Inse att lugnet är över.  * Vispa. Inte för hand. Smidigt ska det gå.  * Smörj en pajform.  * Kavla ut degen lite på sidan av formen.  * Lägg i degen i pajformen och dega ut den. Eller ja. Ni fattar. Täck botten, upp på kanter, inga hål osv.  * Dags för fyllning!  * Vispa äggen. Jaha... Undrar om jag gjorde det först eller om jag dängde i mandelmassan direkt...? * "Mosa ned mandelmassan."  Alltså det här med barn som är med och bakar och är uppe, nere och överallt. Jag har inte ens läst "mosa ner" när jag gjorde kakan alltså. Jag skar ned skivor. Vilket säkert är anledningen till att jag fick låta skiten blandas i 300 evigheter innan den inte var klumpig. Smart.  * Och så smör. Visp visp. * Börja mögla av tristess för att det tar sååå lååång tiiid innan det är slätt.  * Ned med fyllningen i formen. Fyll ungefär till hälften. * Äh. Ner med allt bara!  * Knuff in i ugnen!  * "Grädda en liten bit ned i ugnen i 15-20 minuter eller tills pajkanterna är lite gula och fyllningen stannat."  * Oh well.  * Låt kakan stå 30 minuter. Kolla till den efter 20 minuter och skratta ut den först innan du ställer tillbaka den en stund till.  * Trängs lite i köket med din hund, din sambo som lagar mat och två barn.  * Glasyren. Florsocker, vatten, vispa vispa vispa. Svinenkelt. Tänk om allt kunde vara så.  * Ta ut kakan och låt den svalna.  * Eftersom allt tagit lite längre tid än planerat står nu faktiskt gästerna för dörren.  * Häll på glasyren på den inte så svala kakan, släng in allt i kylen och hoppas att det löser sig.  * Uppehåll dina gäster med stekt fläsk en stund (bra strategi!).  * Duka fram fika! Pajen var lite ljummen fortfarande vilket den ju egentligen inte ska, men den gick uppenbarligen ned.  Varsågoda, ät och håll käft.  Jag tror det blev uppskattat. Ronja petade i sig en kaka, pep iväg och sa glatt "den smakade bränt!" innan hon åt typ 4 till en stund senare (bör ses som gott betyg). Min lillebror tyckte pajen smakade omelett. Eh. Men nä, den var ganska god. Rekommenderar dock att ni kanske duttar i lite citron i antingen fyllning eller glasyr för den blev ganska söt tycker jag. Men god! Faktiskt. Om ni frågar er högst opartiska bakexpert. Dvs mig.  Sådärja! Ut och spring med er nu. Det lär ni behöva efter den här sockerintoxen.  HEJ!