Gnocchi al pomodoro

OBS burrata och buffelmozzarella ska alltid hållas i rumstemperatur innan servering, annars tappar dom smak! Gnocchi "deg"  (uttalas -"njokki") 1 kg bakpotatis, kokt och skalad300 g vetemjöl1 nypa salt1 ägg Tomatsås 2 klyftor vitlök, skivade 2 burkar hela tomater, gärna San Marzanosalt och svartpeppar1 knippe cocktailtomater på kvist, halveradeen skvätt olivolja av bra kvalitéchiliflakesnågra blad basilika Servering 2 burrata, alt. Buffelmozzarella av bra kvalité, titta efter kvalitéemblem på paketet.    (OBS burrata och mozzarella ska alltid hållas i rumstemperatur innan servering, som med de flesta ostar, annars när den är kall så smakar den mindre)        Några blad färsk basilika.                         Olivolja och grovmalen svartpeppar Gör så här Pressa potatisen genom en potatispress på en bänk, tillsätt mjöl, salt och ägget och börja arbeta ihop degen, obs potatisen måste vara varm. Arbeta ihop en hanterlig deg, den ska vara precis så att det går att hantera den, alltså ganska lös. Tillsätt eventuellt mer mjöl, beroende på hur blöt potatisen är.Rulla ut gnocchidegen på mjölad arbetsbänk till runda längder, ca 2 cm i diameter. Skär 3 cm långa bitar. Rulla varje bit på ett gnocchijärn eller tryck till lätt med en gaffel för att få den räfflade ytan. (Den räfflade ytan som ni kan se på annan pasta också exempelvis penne eller rigatoni är till för att såsen ska fastna i räfflorna)Låt vila i ca 30 minuter på en mjölad bricka i rumstemperatur.Fräs ena vitlöksklyftan olivolja i en kastrull, tillsätt burktomaterna och låt koka i ca 30 minuter under omrörning, den ska få en krämig konsistens. Smaka upp tomatsåsen med salt och lite peppar. Vispa gärna runt lite i såsen så den blir krämig och tomaterna går sönder.Fräs den andra skivade vitlöksklyftan i olivolja i en vid kastrull tills den är gyllenbrun, tillsätt cocktailtomater och fräs i någon minut till. Tillsätt en del av tomatsåsen och koka ihop en stund. Det är viktigt att smaka på såsen innan man tillsätter pastan så såsen är helt perfekt, eftersom när du väl tillsätter pastan vill du bara binda ihop den och tillsätta eventuell olivolja och basilika, om man då sätter igång med att salta och peppra och ska rätta till såsen så är redan pastan förstörd. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Koka sedan gnocchin tills den flyter upp till ytan, lyft upp dom och lägg dom i tomatsåsen, rör ihop försiktigt och tillsätt skuren basilika, lite olivolja och en nypa chiliflakes. (Det går absolut att koka gnocchin direkt i såsen men i det här receptet när jag har gjort hemmagjorda gnocchi tycker jag det blir bättre om man kokar dom super snabbt i vattnet, jätte viktigt att lyfta dom direkt när dom börjar flyta upp till ytan annars blir dom bara mos)Servera med en halv burrata på toppen och ringla över lite olivolja och eventuellt lite svartpeppar, toppa med några blad basilika. Servera! P.S detta recept kan man göra likadant fast med färdiga köpta gnocchi, viktigt med bra kvalité, exempelvis Rustichella d'Abruzzo är den bästa, dessutom glutenfri! Gör då exakt likadant med såsen, tillsätt sedan gnocchi i såsen och koka försiktigt någon minut, smaka om dom är klara, servera!