Tomatsås

Det känns som om det här är ett viktigt recept att förmedla ut till det svenska folket, även kanske ett utav det mest misshandlade.När ni gör er tomatsås, GLÖM allt med färska tomater för dom smakar absolut ingenting ändå. Glöm alla era kryddburkar, glöm tomatpuré och socker och allt annat tjafs som ni brukar tillsätta i era såser.Det ni behöver är riktigt bra tomater på burk. HELA tomater på burk, absolut inte krossade eller passerade. Det smakar inte heller någonting.Satsa på riktigt riktigt bra hela tomater på burk där smaken av de färska solmogna tomaterna är insprängda och konserverade och koncentrerade i tomaten. Bästa tomaterna kommer från södra Italien eftersom det blir riktigt varmt där och det är mycket sol vilket tomaten behöver. De bästa tomaterna är från bland annat Napoli, Puglia och Sicilien.Ett förslag på märken ni ska leta efter är SAN MARZANO och SAN GENNARO, finns på välsorterade Ica butiker eller NK. Gör såhär, till 2 personerTillagningstid ca 1 timmaTillsätt 2 burkar tomater i en kastrull, koka på medelvärme under omrörningSkala fyra vitlöksklyftor, lägg dom i en liten kastrull, häll över olivolja så det nästan täcker, koka tills vitlöken är gyllenbrun, häll i vitlöken och oljan i kastrullen med tomater och koka tills det får en krämig konsistens.Vispa gärna då och då på slutet så tomaterna slås sönder.När tomatsåsen är riktigt krämig, stäng av och tillsätt salt efter smak. Jag brukar tillsätta lite chiliflakes, FÄRSK basilika och svartpeppar på slutet när jag blandar med pastan.Absolut ingen torkad krydda.Klart! Sedan är det bara och välja pasta:)PS. Förstör inte din fina tomatsås med att riva över parmesan över pastan. Om du nu måste ha ost ta då en lagrad pecorino eller salt lagrad ricotta.Lycka till!