Mammas Italienska köttbullar

Gjorde köttbullar för ett par dagar sedan. Det är ett recept som min mamma har gjort mycket under min uppväxt och dom blir fantastiskt goda! Passar super bra till pasta med tomatsås.Du kan med fördel göra en tomatsås innan du gör köttbullarna. Du behöver till tomatsåsen:3 burkar hela tomater (garofalo passar bra)Häll i tomaterna i en kastrull och låt koka i ca en timma, rör om ibland och slå sönder tomaterna så den blir krämig, smaka sedan upp den med salt.Du behöver:500 gram köttfärs - Använd BRA köttfärs, gärna EKO eller närproducerat/lokalt, ej utländskt och absolut inte danskt1 dl ströbröd2 dl rödvin1 dl riven parmesan1 vitlöksklyfta1/2 dl hackad färsk bladpersiljaSalt och peppar1 ägg2 msk basilika, hackad, färsk till pastanChiliflakes till såsenOlivolja SmörBlanda rödvin med ströbröd, låt stå i ett par minuter så ströbrödet får svälla. Blanda sedan i köttfärs, parmesan, persilja, ägg. Pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra.Blanda ihop smeten försiktigt för hand. Hetta sedan upp en stekpanna och stek en liten mini köttbulle i pannan i lite olivolja, smaka på ifall du vill tillsätta mer salt och peppar.Rulla köttbullar efter den storlek du önskar, hetta sedan upp en stekpanna och stek lite i taget, stek så köttbullarna får ordentligt med färg, lägg sedan i en rejäl klick smör. Låt köttbullarna ligga och bubbla någon minut, lyft upp på fat.Om du har valt att göra en tomatsås som är färdig och uppsmakad så kan du lägga i köttbullarna i såsen och låta koka lite medan du kokar upp en rejäl kastrull med vatten.Jag  brukar ha i ca 1/2 dl salt per 2,5 liter vatten.Koka sedan pastan enligt anvisningarna på paketet, ca 80 gram per person brukar vara lagom)Häll av pastan och ställ tillbaka på värmen, ringla över olivolja och sänk värmen till lägsta, blanda pastan med tomatsås, lite salt och peppar och lite chiliflakes. Smaka om du vill ha mer sälta/peppar.Blanda sedan i färsk basilika. Servera och toppa med en sked tomatsås och några köttbullar, riv över lite fetaost eller parmesan. Servera! Förslag på tomater, använd alltid hela eller körsbärstomater. Finns på ICA Pastatips